Utspelet: Mer stålar till Malmfälten

Hyresgästföreningen vill att särskild hänsyn tas för Gällivare och Kiruna kommunen när investeringsstödet återinförs igen.

I ett remissvar till finansdepartementet föreslår Hyresgästföreningen att Kiruna och Gällivare (bilden) ska berättigas fullt investeringsstöd när det nu återinförs.

I ett remissvar till finansdepartementet föreslår Hyresgästföreningen att Kiruna och Gällivare (bilden) ska berättigas fullt investeringsstöd när det nu återinförs.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Kiruna kommun2019-09-30 07:40

Förslaget grundar sig i de pågående samhällsomvandlingarna på grund av gruvdriften.

När riksdagen beslutade om årets statsbudget stoppades investeringsstödet för byggande av hyresbostäder och bostäder för studerande.

Regeringen vill nu ändra på detta beslut och i vårändringsbudgeten lades ett förslag fram om att återinföra investeringsstödet för lägenheter upp till 35 kvadratmeter.

Som stödet är utformat i dag har ett reducerat stödbelopp med 50 procent av det högst beloppet för respektive region lämnats för lägenheter upp mellan 35 och 70 kvadratmeter.

Men nu föreslår Hyresgästföreningen i ett remissvar till finansdepartementet att särskild hänsyn ska ta till Gällivare och Kiruna kommuner. 

I ett pressmeddelande konstaterar Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen region Norrbotten:

– Samhällsomvandlingen i Malmfälten är unik till sin karaktär och omfattning. Vi vill därför att Kiruna och Gällivare ska vara berättigade till fullt investeringsstöd, även för lägenheter över 35 kvadratmeter.

Hyresgästföreningen vill även att lagtexten förtydligas på så sätt att de två kommunerna nämns vid namn.

Regeringens förslag i vårändringsbudgeten är att redan inkomna ansökningar om investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande ska behandlas och att 4,5 miljarder kronor avsätts för 2021 och 2022.

Karta: Gällivare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!