Taaveniku kritisk mot rullskidbanan

"Det här är ingen one man show" säger Mats Taaveniku om rullskidbanan och kritiserar kommunalrådet för bristande förankring.

Mats Taaveniku är kritisk till hur hanteringen av projektet med rullskidbanan har gjorts.

Mats Taaveniku är kritisk till hur hanteringen av projektet med rullskidbanan har gjorts.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna kommun2019-09-19 05:30

Enligt LKAB finns det ingen överenskommelse med kommunen enbart gällande rullskidbanan. Däremot finns en överenskommelse mellan LKAB och kommunen om kompensation för intrång i det rörliga friluftslivet med finansiering till en viss nivå.  

– Hur Kiruna kommun väljer att använda det beloppet för att främja friluftslivet är upp till dem, skriver Anders Lindberg, informationschef på LKAB, i ett mejl.

Mats Taaveniku gruppledare för (S) säger att de borde ha fått bättre kostnadsunderlag på fullmäktige gällande rullskidbanan och vetskap om den totala summan om det redan var känt att banan skulle kosta mer än sju miljoner. 

– Vi var överens om kostnaden och att budgeten skulle överskridas med så här mycket fanns inte med i våra tankar och 2,5 miljoner är riktigt illa. Det är häpnadsväckande när Gunnar Selberg själv har påtalat att vi måste vara bättre på att hålla i pengarna i projekten. 

Han är även kritisk till att de 2,5 miljonerna kan tas ifrån den summa kommunen får som ersättning från LKAB för intrång i friluftslivet då det är den enda överenskommelsen som finns mellan kommunen och gruvbolaget.

–När avtalet skrevs fanns inte ens tanken på att stora delar av den summan skulle gå till en rullskidbana. Det är viktigt att man förankrar vad de pengarna ska användas till så att det finns pengar kvar till annat. Det här är ingen one man show och den kommunikationen har i alla fall inte nått våra öron, säger Taaveniku. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!