Vi har tidigare skrivit om att arbetet med en ny skolstruktur pågår politisk. På torsdag ska kultur- och utbildningsnämnden besluta i ärendet där den första delen är strukturen av grundskolorna i centralorten.
– Det här är en svår fråga som måste få ta tid, och jag kan inte säga något om hur det kommer att bli. Nämnden har fått tre förslag på skolstruktur och detta är vad vi har gått vidare med till beslut, säger nämndens vice ordförande Rune Lans (C).
Går nämnden vidare med materialet förvaltningen har tagit fram blir det mer renodlade skolor utifrån årskurser.
– Vi har en lärarsituation som inte är den bästa med 61 procent behöriga lärare. Genom att renodla högstadiet till Nya Raket- och Högalidskolan ökas och samlas kompetensen, säger Lans.
Triangelskolan föreslås bli en mellanstadieskola och Högalid en skola från fyran till nian. Bergaskolan och Luossaskolan blir föreslås bli skola från förskoleklass till trean.
Utifrån förslaget ska elever på mellanstadiet från skolorna i Jukkasjärvi och Tuolluvaara flyttas till Triangelskolan. Från Triangelskolan ska eleverna från förskoleklass till trean flyttas till Bergaskolan. Högstadieeleverna flyttas till Högalidsskolan.
Från Bergaskolan flyttas eleverna på mellanstadiet till Triangelskolan. De tre avdelningarna på förskolan Backen flyttas till Bolagsskolan. Mellanstadiet på Luossaskolan flyttas till Högalid. Nya Raketskolan ska fortsätta vara en grundskola med samtliga klasser enligt förslaget.
– Under 50-talet växte Kiruna med tusen personer per år och då byggdes skolor överallt. Därefter har flera skolor avvecklats på grund av att det är färre barn, och nu ser vi hur flyttströmmarna ser ut i och med samhällsomvandlingen, säger Rune Lans.
I det första steget är det bara centralorten som berörs. Det finns även en sammanställning av "Överväganden av budgetanpassningar" för kommande läsår. I den finns en utredning om vad en flytt av elever från byarna till skolor i centralorten skulle komma att kosta.
Där finns dessutom förslag på vilka besparingar som skulle göras om mjölk försvann till lunchen i skolor och förskolor, likaså mellis på fritids.
– Det är en lista som förvaltningen har tagit fram på möjliga besparingar, och inget som har beslutats och arbetet har inte påbörjats utifrån den listan. Vi har en jättedyr skola, och jag vet inte hur vi ska kunna gå runt, säger Rune Lans.