Spåravgift eller inte - så tycker skidåkarna

Åsikterna bland Kirunas skidåkare om en spåravgift går isär. En del tycker att det är rimligt, andra tror att färre skulle åka skidor.

Jan och Jakob Gunnare kan tänka sig en spåravgift på Matojärvi. "På motionsspåren ska det vara fritt för alla att motionera", säger Jakob Gunnare.

Jan och Jakob Gunnare kan tänka sig en spåravgift på Matojärvi. "På motionsspåren ska det vara fritt för alla att motionera", säger Jakob Gunnare.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-11-04 10:05

Det finns ännu inget beslut om en avgift för skidspåren i Kiruna, men kommunen har tagit fram ett förslag. Enligt förslaget skulle ett dagskort kosta 50 kronor och en säsong 500 kronor. Den som är under 20 år åker gratis. 

Under söndagen var det många skidåkare som hade tagit sig ut på spåren i Matojärvi. En av dem var Maja Majbäck. 
– Om spåren blir bättre och körs ofta så vore det bra, man vill ju inte plumsa i snö, säger hon. 
– 500 kronor är egentligen inte så mycket på en hel säsong, ett gymkort kostar 4000 så det är stor skillnad. Men om det inte händer någonting så tycker jag inte att det är värt att satsa på. Jag vill se en förbättring och ett större engagemang i så fall. 

Linda Drugge tycker att en avgift låter rimligt. 
– Man betalar ju för alla andra anläggningar som gym och ridklubbar. Men då ska det vara välskött.
En del frågetecken finns också. 
– Hur ska det hållas koll på att man betalar och vad händer med de som missbrukar systemet. 

Jan Gunnare kan tänka sig en avgift på Matojärvi skidstadion om det blir bättre preparerat. 
– Och om vi får konstsnö, för då finns det anledning att ta betalt. Men jag är tveksam till motionsspåren och Varggropen. Är det ens kommunens mark? Om det är statens mark borde det vara fritt att åka, säger han. 
Sonen Jakob Gunnare tycker att motionsspåren ska vara gratis. 
– På motionsspåren ska det vara fritt för alla att motionera. Det är viktigt att få upp intresse för skidåkning och inte skrämma bort barnfamiljer, säger han. 

Mate Kerenyi bor i Kiruna och åker mycket skidor. 
– Jag tror inte att det är bra att ta en avgift för spåren, det blir färre människor som kommer ut. Det är svårt att se hur det påverkar kommunens ekonomi, men om folk inte är friska blir det en extra kostnad för sjukvården och sådant. Jag vet inte om det är värt det. 

Ruben Timmermans från Belgien är på semester i Kiruna. 
– Det är bra att man bara kan hyra skidor och åka. Men om det inte vore så dyrt med ett skidkort så skulle det inte vara så farligt, men det är klart att det är bättre om det gratis. 

Christer Kehlen åker mycket skidor. 
– För min egen del kan det vara ok, men om man vill ha bredden så tror jag att man kan tappa där. Det ska vara enkelt för att så många som möjligt ska åka, en avgift kan bli ett hinder för de som inte åker så mycket. Men för min egen del så skulle jag betala. 

"Jag vill se en förbättring och ett större engagemang i så fall", säger Maja Majbäck om en eventuell spåravgift.
"Jag vill se en förbättring och ett större engagemang i så fall", säger Maja Majbäck om en eventuell spåravgift.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!