Bilbolaget, Bilhälsan och Bilcity i Kiruna går samman och har utfäst en belöning på 20.000 kronor till den person som lämnar avgörande uppgifter till polisen om den eller de skyldiga bakom omfattande bilvandalisering det senaste halvåret.
– Det blir väldigt pressat och stressat för alla eftersom personalen inte vet vad som väntar när de kommer till jobbet. Det är jobbigt för alla och ställer till det för våra kunder, bland annat kan inte de som har varit väldigt förstående, säger Roger Edholm, ägare till Bilbolaget.
Norrbottens Media skrev under torsdagen om att skärmarna på fyra tankstationer för privatpersoner tillhörande Bilbolaget förstörts natten mot torsdagen och de senaste månaderna har Bilbolaget och Bilcity utsatts för stor skadegörelse.
Det har framförallt varit nya bilar som har förstörts genom att detaljer har stulits, lampor har slagits sönder, fönster och backspeglar har krossats och spegelvända hakkors ristats in i lacken. I den senaste för knappt tre veckor sedan förstördes 20 av Bilcitys nya bilar som stod parkerade på ett inhägnat område.
Roger Edholm, vd på Bilbolaget, säger att läget kommer att bli ohållbart om brotten fortsätter.
– Skadegörelsen blir allvarligare och ökar. Polisen har några namn att gå på och nu hoppas vi att Kirunaborna vill hjälpa till och jobba för att människorna som utfört brotten ska lagföras. Det känns så tråkigt att lägga så mycket kraft på något så här tråkigt istället för att kunna utveckla verksamhetensäger Edholm.
För att minska risken för ytterligare skadegörelse vidtar Bilbolaget flera åtgärder.
– Som läget är nu är det alldeles nödvändigt. Först och främst försöker vi ställa in bilarna och fylla bilhallar och verkstäder. Vi kommer även att öka säkerheten med rondering från vaktbolag och vi har ett möte angående kameraövervakning nästa vecka, säger Edholm.
Bilbolagets område kommer även att bli kameraövervakat, bättre belyst och inhägnat.
– Den utökade ronderingen hoppas vi kan vara på plats redan under fredagskvällen och en temporär kameralösning vill vi ha på plats nästa vecka.
Fredrik Söderlind, förundersökningsledare i Kiruna, säger att polisen utreder brotten oavsett vad målsäganden gör och att polisen inte har något att göra med belöningen.
– Vi råder ingen att utfästa en belöning, men kan inte förbjuda det heller, säger Fredrik Söderlind.