Selberg: "Tiggeri är inget problem i Kiruna"

Tiggeriförbud eller inte i Kiruna? Nu ska förslaget diskuteras på kommunstyrelsens möte. Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger nej.

Kiruna kommun 7 oktober 2019 15:26

Sverigedemokraterna har lämnat in en motion om lokalt tiggeriförbud i Kiruna. Nu har arbetsutskottet lämnat ett förslag till beslut och det är att motionen ska avslås. 
– Vi ser inte att tiggeri är något problem i Kiruna, det är huvudorsaken. Sedan finns det ju en del problematiska frågor i sammanhanget. Som det har beskrivits för mig så kan man istället lägga fram smörknivar framför muggen och säga att man säljer. Det finns exempel på hur man ganska enkelt kan kringgå sådana här förbud. Så därför säger vi nej, men framförallt för att vi inte ser det som något problem i Kiruna, säger Gunnar Selberg. 

Samtidigt tycker han att det är beklämmande att se tiggarna. 
– Jag tycker att det är tragiskt, min tanke har alltid varit att man borde försöka hitta något annat, att man gör någonting för att få pengar. Det är oerhört mycket mer sympatiskt om man ser någon stå på en bensinmack och erbjuda fönsterputsning för 20 kronor. Jag skulle önska att folk tänkte mer så.

Mats Fredlund (SD) är besviken över arbetsutskottets förslag. 
– Visst blir man det, men vi vet ju att vi jobbar i motvind. Så gott som alla motioner som vi har lämnat in har fått avslag. Vi blir retade för att vi lämnar in motioner. 
Mats Fredlund tror att några av partierna säger nej bara för att förslaget kommer från SD. 
– Vissa av partierna är kanske emot förslaget, men jag tror att det finns flera partier också som är för vårat förslag, men de kan inte ge SD rätt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa