Antalet vårdplatser minskas från 24 till 19 på medicin, stroke och rehabavdelningen som slås ihop. Någon riskanalys har inte gjorts.
– Vi kan hålla med om att det vore önskvärt om vi hade haft mer tid för att genomföra en riskanalys tidigare. På somrarna går vi också ner i antal öppna vårdplatser för att kunna lösa bemanningen med de lagstadgade ledigheterna. Den enda skillnaden som är nu jämfört med i somras är att vi koncentrerar vårdplatserna till en flygel på vårdavdelningen vilket underlättar bemanningssituationen, säger Gitt Ström.
Även på akut omhändertagande sker neddragningar. Facket är kritiska till att det kommer att finnas pass som inte bemannas av någon specialistsjuksköterska.
– Vården har förändrats. I dag kan vi rädda svårt sjuka patienter om de kommer till specialistvård i god tid. Det påverkar givetvis omhändertagandet på små sjukhus i regionen, nationellt och också då Kiruna. Det innebär att vi tar hand om patienten under en kort tid för att sedan så fort som möjligt transportera patienten vidare till större sjukhus där specialistvård finns, säger Gitt Ström.
– Det har gjort att vi behöver andra kompetenser i det akuta omhändertagandet. Där har vi i dag akutläkare som är specialister på akut sjukvård och narkosläkare som jobbar i team med sjuksköterskor.
Är vården patientsäker med dessa neddragningar?
Som Kirunabo kan du känna dig trygg att du kommer att få den vård du behöver även under jul- och nyårsledigheten.
Säker vård utlovas trots neddragningar
Alla kommer att få den vård som behövs, trots neddragningarna på sjukhuset över jul och nyår. Det försäkrar närsjukvårdschefen Gitt Ström.
"Du kommer få den vård du behöver", säger Gitt Ström, närsjukvårdschef, om neddragningarna på Kiruna sjukhus över jul och nyår.
Foto: Lars-Göran Norlin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!