Så är sjukfrånvaron i Kirunas skolor

Sjukfrånvaron i Kirunas grundskolor och förskolor är inte alarmerande hög. "Vi tror väl inte riktigt att corona har slagit till ännu", säger Eva Lönnelid, skolchef.

Nya Raketskolan har beslutat att vårdnadshavare och anhöriga inte ska få komma in på skolan för att minska smittorisken av covid-19.

Nya Raketskolan har beslutat att vårdnadshavare och anhöriga inte ska få komma in på skolan för att minska smittorisken av covid-19.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2020-04-07 15:15

I slutet av förra veckan var ungefär 15 procent av eleverna i Kirunas grundskolor frånvarande i genomsnitt. Frånvaron bland personalen i grundskolan var även den 15 procent. På förskolan var ungefär 30 procent av barnen borta och 13 procent av personalen. Frånvaron har sjunkit den senaste veckan. 
– Nu har jag inte snittet från veckan innan det. Men jag kan ta ett exempel, i Vittangi var 40 procent av personalen sjuka för två veckor sedan. Förra veckan var det bara 25 procent som var sjuka. 
Fungerar verksamheterna bra eller är det ett ansträngt läge? 
– Visst är det väl lite ansträngt, men vi klarar av verksamheterna med ordinarie organisation, säger Eva Lönnelid. 

Frånvaron beror på olika anledningar. 
– Vi upplever inte att det är specifikt högre förkylningsfrånvaro om man jämför med likadana månader andra år. Så det är inte alarmerande. Vi tror väl inte riktigt att corona har slagit till ännu, utan det är vanliga förkylningar. Och oro också förstås, många på förskolorna håller hemma barnen om man har möjlighet för att det finns en oro för smitta. Om man lyssnar på Folkhälsomyndigheten så kommer det att bli ännu mer sjukfrånvaro framöver. 

För att minska smittspridningen på skolorna följer de Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 
– Att hålla avstånden, hålla två meters avstånd så gott det går, så att man inte sitter för tätt i klassalen och i matsalen och inte trängs i matsalskön. Att man hostar och nyser i armvecket och tvättar händerna ofta. 

Att stänga någon skola eller införa distansundervisning är inte aktuellt i dagsläget. 
– Vi har planer för hur vi ska åtgärda om det blir en större påfrestning, om det blir mer personal frånvarande och vi inte klarar av undervisningen, då har vi ju rätt att stänga vissa verksamheter eller delar av verksamheter. Annars är det skolplikten som gäller fortfarande. 

Hösten 2020 var det meningen att den nya skolstrukturen skulle genomföras, det blir nu framflyttat ett år.
– Vi blir osäkra på om vi har alla personella resurser för framförallt det administrativa arbetet, att ställa om i alla systemen. Alltså att flytta eleverna i våra system, flytta personalen i våra system, att göra nya budgeterna för de nya verksamheterna och så vidare. Så det var oron för att vi inte administrativt skulle hinna och större sjukfrånvaro på våran personal-, it- och ekonomiavdelning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!