S vill vänta med beslut om grundskola

Den nya skolstrukturen borde inväntas innan det kan fattas beslut om en ny grundskola i centrum enligt Mats Taaveniku (S).

"Det är otroligt viktigt att man inväntar skolstrukturutredningen innan man fattar sådan här beslut", säger Mats Taaveniku (S), om en ny grundskola.

"Det är otroligt viktigt att man inväntar skolstrukturutredningen innan man fattar sådan här beslut", säger Mats Taaveniku (S), om en ny grundskola.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-12-03 05:00

Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår att den planerade grundskolan för 560 elever i Kiruna nya centrum inte ska byggas. 
– Det vi tycker att man ska göra är att invänta utredningen om skolstrukturen. Vi tycker att man hade för bråttom med elevassistenterna och började kapa bort det viktiga benet för stöd till barn som behöver det innan skolstruktursutredningen är klar, säger oppositionspolitikern Mats Taaveniku (S). 
– Utredningen är tänkt att ta ett helhetsgrepp dels på lokalbehov men också framtida arbetssätt och hur man ska jobba och så vidare. Det är otroligt viktigt att man inväntar den innan man fattar sådan här beslut. 

Mats Taaveniku påpekar också att ingen just nu vet vad LKAB:s undersökningarna av malmkroppen som sträcker sig mot Luossavaara kommer att visa. 
– Det kan ju innebära att Luossaskolan måste flytta i framtiden, säger han. 
Socialdemokraterna kommer att lägga fram ett förslag på kommunstyrelsens möte nästa vecka om att invänta skolstruktursutredningen innan beslut om grundskolan fattas.
– Personligen tror jag att en grundskola i nya centrum blir svårt att undvika om man ska ha den förtätade staden och det ska vara lätt att sig till och från skolor och bostäder, det är ju grundtanken med den nya staden. Men jag tror att vi alla gör klokast i att invänta skolstrukturutredningen där vi får se de nya prognoserna för befolkningsutvecklingen och där vi kan se behovet av lokaler och antal elever och så vidare, säger Mats Taaveniku. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!