S-profilen vill se ett oppositionsråd.

Efter Dick Vånsjös avhopp finns möjligheten att införa ett oppositionsråd, något som Socialdemokraterna varit inne på tidigare. "Det vore bra för Kiruna", säger Mats Taaveniku (S).

Mats Taaveniku (S) vill gärna se att ett oppositionsråd införs. "Jag tror att det vore gynnsamt för Kiruna kommun", säger han.

Mats Taaveniku (S) vill gärna se att ett oppositionsråd införs. "Jag tror att det vore gynnsamt för Kiruna kommun", säger han.

Foto: Thomas Lovgren

Kiruna kommun2019-11-21 06:00

Dick Vånsjös avhopp lämnar en kommunalrådspost att fylla. Socialdemokraternas Mats Taaveniku anser att det är Sjukvårdspartiets uppgift i första hand att utse en efterträdare. Ett annat alternativ skulle kunna vara att införa ett oppositionsråd.
– Ja, men det är ledningen i första hand som måste komma överens om det, den nuvarande majoriteten, säger Mats Taaveniku. 

Han menar att frågan om ett oppositionsråd inte är någon ny fråga.  
– Det finns i många mindre kommuner än Kiruna kommuns storlek där man förutom det också har två kommunalråd. Om man tänker långsiktigt på kommunens utveckling och kommer ifrån blocken mellan opposition och majoritet så tror jag att det vore gynnsamt för Kiruna kommun att ha ett oppositionsråd. 

Mats Taaveniku menar att kommunen just nu lägger handlingsplaner för varje ny mandatperiod.  
–  Jag tror inte att det är bra för en kommuns utveckling utan vi behöver jobba mer långsiktigt än så och då är ett oppositionsråd ett bra komplement.  
Är det här något du har lagt fram till kommunledningen?
– Nej, inte i samband med den här situationen, men jag vet att det diskuterades i ledningen direkt efter valet innan man bestämt vilka man skulle samverka med. Men det blev ingenting då och jag vet inte nu hur de tänker i frågan. Det får vi se på måndag. 
Har du tänkt lägga fram ett förslag?
– Jag tror att det måste komma från ledningen själv och allra helst kanske från Gunnar Selberg för han är den som tagit till storyxan när det kommer till att hålla nere politikerkostnader.  

Gunnar Selberg (C), kommunstyrelsens ordförande, ser inte att det är möjligt att införa ett oppositionsråd. 
– Nej, det har jag svårt att se, inte som majoriteten ser ut nu. Om den här situationen skulle leda till att hela havet stormar och det blir nya konstellationer som ska bilda majoritet, då skulle vad som helst kunna hända, men jag har svårt att se det just nu. 
Stefan Sydberg (M) andre vice ordförande i kommunstyrelsen, är positiv till tanken på ett oppositionsråd. 
– Jag skulle gärna se att det finns ett oppositionsråd i Kiruna så att man gör som i huvuddelen av det övriga landet. Att sätta in ett sådant mitt under mandatperioden är inte det mest optimala. Men man vet aldrig. Det innebär ju att vi eller Sjukvårdspartiet inte får en representant i presidiet, så det får konsekvenser så klart. 

Korrigering:

En tidigare version av den här artikeln hade rubriken "S kräver tung post i kommunen". Det är felaktigt. Det är Mats själv som argumenterar för ett oppositionsråd men frågan har inte diskuterats inom partiet.

Gunnar Selberg (C) tror inte att det är möjligt att införa ett oppositionsråd i det här läget. "Inte som majoriteten ser ut nu", säger han.
Gunnar Selberg (C) tror inte att det är möjligt att införa ett oppositionsråd i det här läget. "Inte som majoriteten ser ut nu", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!