Under sommaren och hösten har polisen i Kiruna fått signaler från oroliga vuxna om olika situationer där barn och ungdomar varit inblandade.
– En av dem är att de har smitit hemifrån på kvällarna genom fönstret och ofta i samband med att de har fått tag på alkohol, säger Therese Forslund, områdespolis.
Det handlar om olika sorters skadegörelse, alkohol, e-cigaretter och riskfyllda aktiviteter.
– Det är från unga åldrar, från sexan och uppåt. Vi har sett att de här unga konstellationerna inte bara är med varandra, utan att det är blandade åldrar. De unga som är födda -05, -06, de är även med äldre ungdomar, till och med unga vuxna. De har varit på samma tillställningar, kanske samma fester.
Alkohol har funnits med i bilden och även droger har förekommit.
– Det har kommit till våran kännedom att några av de unga vuxna är kända i olika drogsammanhang för oss. Många ungdomar har själv uttryckt att de äldre som de umgås med använder droger och att det förekommit droger på de platser där ungdomar möts.
– Det går inte att säga att de yngre som är med använder droger, men det finns barn som berättat att de varit i de här sammanhangen bland unga vuxna som de vet använder droger.
Polisen har också märkt att det finns ungdomar som söker kickar genom att utmana varandra med ett poängsystem.
– Vi vet att det är ett fenomen som inte bara finns i Sverige, det är internationellt, att unga människor uppmanar varandra till riskfyllda aktiviteter.
– Det är ett rykte som vi inte vet om det stämmer att unga cyklar på bakdäcket så länge som möjligt och gärna i trafiken, mot trafiken. De har gjort det i rondellen vid Coop och på vissa andra ställen.
Om de riskfyllda aktiviteterna beror på poängsystemet eller inte är svårt för Polisen att veta.
– Men även andra som jobbar som på andra instanser än polisiärt nämner att de har fått den här känslan att man ska göra riskfyllda grejer, säger Therese Forslund.
Polisen har bland annat gått ut på sociala medier och lyft situationen med ett inlägg som fått mycket uppmärksamhet. Nu under hösten besöker polisen klasser på högstadiet och informerar och pratar med ungdomar. De besöker även föräldramöten för att uppmärksamma föräldrar om vad som pågår.
– Vi får tips om vad som händer och sedan måste vi ut med information för att kunna få igång en förebyggande insats.