Nya E10:an har öppnats för allmänheten

Fem kilometer lång är den första etappen på nya E10:an som nu har öppnats för trafik. Den nya sträckan dras på grund av gruvbrytningen och därför är det LKAB som betalar.

Under onsdagen öppnades nya E10:an upp för trafik. Den nya dragningen går öster om Kiruna och är fem kilometer lång.

Under onsdagen öppnades nya E10:an upp för trafik. Den nya dragningen går öster om Kiruna och är fem kilometer lång.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-31 14:53

Under onsdagsmorgonen öppnades den första etappen av nya E10:an för trafik. Sträckan går öster om Kiruna mellan Karhuniemi och Kurravaaravägen. 

Sträckan är fem kilometer lång och har tre rondeller. Det finns totalt nio passager både över och under den nya vägen, bland annat över skidområdet på Matojärvi. Vid passagerna ska man kunna gå, cykla, åka skidor och skoter. Ytterligare en passage tillkommer under Kurravaaravägen enligt Trafikverket. 

Arbetet pågår med den andra och sista etappen som är en två kilometer lång ny väg mellan Kurravaaravägen och Tuolluvaara. Den går förbi Kirunas nya centrum och ska enligt plan öppna för trafik hösten 2020. 

Den nya E10:an ska bli totalt sju kilometer lång och gå mellan Tuolluvaara och Lokstallsområdet. Anledningen till att vägen dras om är gruvbrytningen som påverkar den nuvarande vägen. Kostnaden på 550 miljoner kronor betalas därför av LKAB med anledning av minerallagen.

Vägen kommer dock officiellt vara en länsväg fram tills dess att etapp två är körklar hösten 2020. Fram tills dess att etapp 2 är klar kommer nuvarande E10 fortsätta vara en officiell europaväg. 

Om den nya vägen inte hinner att bli klar innan den gamla inte går att köra på längre till följd av sprickbildning kommmer trafiken tillfälligt att ledas om via Silfwerbrandsgatan, Hjalmar Lundbohmsvägen och Stationsvägen enligt Trafikverket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!