Ny skolstruktur klubbades igenom

Den nya skolstrukturen är klubbad och nattis stänger till sommaren.
Den nya skolstrukturen är klubbad och nattis stänger till sommaren.

Nattis stänger till sommaren och stora förändringar väntar för skoleleverna efter nämndens beslut.

Kiruna kommun 19 mars 2020 17:00

Det var en enig nämnd som röstade igenom en ny skolstruktur med fokus på flerparallelliga klasser och årskursindelade skolor. 

Klass 4-6 från Tuolluvaara skola och Bergaskolan flyttas till Triangelskolan. Förskoleklass till trean från Triangelskolan bussas till Luossavaaraskolan och Högstadiet från Triangelskolan hamnar på Högalidskolan. 

Mellanstadiet på Luossavaaraskolan flyttar till Högalidskolan. Lågstadiet på Högalidskolan flyttas till Bergaskolan. Eleverna från Jukkasjärvi går från och med årskurs sex på Nya Raketskolan. Jukkasjärvi skola behåller undervisning upp till årskurs fem och förskolan Backen blir kvar i lokalerna på Bergaskolan. Förändringen genomförs tidigast till hösten. 

En besparing på tre miljoner kronor blir att nattis stängs till sommaren. Något oppositionen motsatte sig. 

– Förvaltningen utreder alternativ då det inte är natten som är det stora problemet, utan om att det behövs barnvård mellan 18 och 22, och man ser om det kan finnas en lösning, säger vice ordförande Rune lans (C).

Ledamoten Birgitta Henriksson Lindmark (V) var inte på plats under dagens möte, säger att nattis är en viktig service.

– Det är viktigt för ensamstående som har jobb på obekväm arbetstid, säger hon. 

Bland besparingarna fanns även ett utbyte av lax till torsk och att renkött inte längre ska serveras. Något oppositionen motsatte sig. 

– Det är mat vi äter här uppe, och framförallt ren är väldigt viktig råvara och borde finnas på menyn här, säger Birgitta Henriksson Lindmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa