Nu börjar Kirunas nya badhus att byggas

Kirunas nya badhus kommer att bli dubbelt så stort som det gamla. Nu startar bygget som ska stå färdigt sommaren 2021.

Mats Dahlberg, ordförande för styrgrupp nytt badhus och Gunnar Selberg (C) kommunalråd, som häller det första badvattnet som ett startskott för bygget av det nya badhuset.

Mats Dahlberg, ordförande för styrgrupp nytt badhus och Gunnar Selberg (C) kommunalråd, som häller det första badvattnet som ett startskott för bygget av det nya badhuset.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-09-30 16:39

Ett bad med äventyr för alla åldrar, det är målet med det nya badhuset som kommer att bli 10 300 kvadratmeter på två plan.   
– Vi kommer använda oss av gamla byggdelar från olika hus som gamla simhallsbadet, stadshuset, gamla biblioteket och det äldsta badhuset, säger Mats Dahlberg, ordförande för styrgruppen.  
Det betyder att det kommer finnas spår av tre badhus i det nya. 
– Det är så fräckt för mig som ingenjör att vara med om någonting sådant. Normalt vill man bara ha framtiden men här har vi tydligt sagt att vi ska ta med oss historian in i framtiden och jag tycker att vi har lyckats bra med det, säger Mille Örnmark, projektchef nytt badhus. 

Totalt kommer det att finnas 15 bassänger i det nya badhuset. 
– Det är två stycken 25:or, varav en är med hopp. Vi kommer att ha dubbla undervisningsbassänger, vilket verksamheten har ett behov av. Sedan finns det ett par varmbassänger och så en större del för barn upp till 7-8 år, och sedan en del för större barn eller för vem som helst som vill vara i en liten våg, strömkanal eller massagenisch. 

Det kommer att finnas två rutschbanor och en restaurang. 
–  Och så en relaxavdelning som blir lite kronan på juvelen. Är det någonstans man ska ha en varm plats att vara på så är det väl i Kiruna, säger Mille Örnmark.
Vad kostnaden kommer att landa på är inte helt klart ännu. 
– Vi har inte upphandlat det ännu, men någonstans mellan 300 och 400 miljoner kommer det att bli, säger Mats Dalberg. 
Upphandlingen kommer att ske under slutet av året. 

Hans Fernström är chef för simhallsbadet. 
– Det blir jätteroligt att vara med om det här projektet och att se det växa fram. Det kommer att blir ett fantastiskt hus för Kirunaborna med helt nya förutsättningar för verksamheten också.
Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) hällde upp det första badvattnet tillsammans med en plastanka för att symbolisera byggstarten. 
– Jag tror att det kommer att bli en fantastisk resurs. Sedan kan man känna lite oro för att vi bygger ett så stort badhus, det kommer att medföra driftkonsekvenser också. Men vi får försöka vara smarta under själva planeringen av detaljerna kring det här så att det inte drar iväg i onödan. 
Någon utebassäng kommer inte att finnas i det nya badhuset.
– Det hade känts bra om vi hade lyckats få in ett utebad i det nya  badhuset, men när vi kom in så var planerna för långt gångna, säger Gunnar Selberg.  

Så här ska det nya badhuset se ut. Det kommer att ligga i Kirunas nya centrum.
Så här ska det nya badhuset se ut. Det kommer att ligga i Kirunas nya centrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!