Ministern: "En av de viktigaste övningarna"

Under onsdagen pågick övningar i fält under Barents Rescue. Både inrikesminister Mikael Damberg (S) och Dan Eliasson, generaldirektör för SMB, följde övningarna.

Dan Eliasson generaldirektör för MSB intill Rysslands motsvarighet, Alexander Bondar. Båda fanns på plats under Barents Rescue i Kiruna under onsdagen.

Dan Eliasson generaldirektör för MSB intill Rysslands motsvarighet, Alexander Bondar. Båda fanns på plats under Barents Rescue i Kiruna under onsdagen.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-09-25 17:56

Mikael Damberg stod på Kalixforsbron och tittade på när en stor räddningsaktion pågick. 
– Det här är en av de största och viktigaste övningarna som sker i år. Där vi verkligen övar, inte bara svenska resurser här uppe i Barentsregionen, utan med Norge, Finland och Ryssland för att vi ska vara ännu bättre förberedda om riktigt stora olyckor inträffar. Det här höjer kvalitén på räddningsarbetet i Sverige. 

Mikael Damberg fanns på plats i Kiruna under två dagar. 
– Jag har fått vara med och lyssna på både hur man planerar och utbildar sig inför en sådan här stor övning. Så det är inte bara de här konkreta insatserna som just nu sker med helikoptrar, drönare, båtar och brandbilar, utan det är också ett arbete där man utbyter metoder så att man blir ännu duktigare på vissa moment. 

Mikael Damberg har även haft politiskt kontakt över gränserna inför övningen.  
– Vi talar till exempel om vilka förmågor vi har tillsammans. Vi hade ju till exempel stora skogsbränder förra året och nu har vi skärpt vår beredskap i Sverige med fler helikopterresurser och vi hjälper varandra mellan Norge och Sverige i de här fallen. Men framåt måste vi titta på om det finns fler gemensamma resurser som vi kan ha i norden inom ramen för EU samarbetet, såna saker talar vi om också för att bli vassare tillsammans. 

Dan Eliasson, generaldirektör för SMB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, följer Barents Rescue på plats. 
– Det är en fantastisk övning när vi knyter samman olika blåljusmyndigheter som finns i den här regionen, både i Sverige, Norge, Finland och Ryssland, och får dem att samarbeta i spelade svåra olyckor, så att när det blir skarpt läge så kan vi fungera bra tillsammans.
Övningarna handlar mycket om kommunikation. 
– En viktig händelse här är att vi har knutit samman finsk, svensk och norsk kommunikationsförmåga för första gången. Så nu kan de som jobbar i räddningstjänsten, brandmännen på plats, de kan prata med varandra i samma system och det är helt fantastiskt.  
Hur går övningarna?
– Idag är den viktigaste övningsdagen så det är lite för tidigt att dra några slutsatser. Men det känns väldigt bra att se hur våra kollegor från de olika myndigheterna samarbetar i konkreta element.
Varför är det så viktigt att öva på det här?
– Enkelt uttryckt, för att rädda så många liv som möjligt om en olycka händer. 

Mikael Damberg (S), inrikesminister, följde en av övningarna på plats på Laxforsenbron. "Det här höjer kvalitén på räddningsarbetet i Sverige", säger han.
Mikael Damberg (S), inrikesminister, följde en av övningarna på plats på Laxforsenbron. "Det här höjer kvalitén på räddningsarbetet i Sverige", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!