Män åtalas för brott –döms till skyddstillsyn

Tre män döms till skyddstillsyn för en rad brott som inträffade i Västerbotten och i Kiruna under 2017 och 2018.

Trion döms till skyddstillsyn med hänsyn till deras låga ålder.

Trion döms till skyddstillsyn med hänsyn till deras låga ålder.

Foto: Lars-Göran Norlin

Kiruna kommun2019-09-26 15:35

På grund av männens låga ålder vid tidpunkterna för brotten döms de inte till fängelse.  Det rör sig om två 20-åringar samt en 25-årig man. 

En 20-årig man tillhörande i Västerbotten döms för misshandel, ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och rattfylleri.  Mannen har slagit till en kvinna som gick emellan ett bråk mellan mannen och en annan man som han är bekant med, Hon fick då ta emot ett knytnävsslag som medförde att hon började blöda näsblod och fick en knöl på näsan efter misshandeln.  Mannen har också påträffats med knogjärn på allmän plats.

Mannen påträffades med 45 000 kronor i kontanter och mannen hävdade att pengarna var en gåva från släktingar och lön och att han skulle låna ut dem till en kamrat som skulle köpa bil. Tingsrätten menar att det inte är styrkt att pengarna kommer från brottslig verksamhet . 

En 20-årig man från Kiruna döms för rattfylleri, ringa narkotikabrott, olovlig körning och grovt rattfylleri. Enligt vittnen ska mannen ha kört bilen nära fotgängare så att de varit tvungna att hoppa undan för bilen.  Tingsrätten menar att det funnits fara för att mannen skulle köra på en annan person och dömer mannen för grovt rattfylleri och grov olovlig körning då mannen saknade körkort.

En 25-årig Kirunabo döms för stöld och ringa narkotikabrott. Enligt åtalet har mannen tagit diverse krigsmateriel tillhörande Försvarsmakten i mars månad 2018.  Mannen erkänner gärningen men har förklarat att han till följd av narkotikabruk inte minns händelsen.

Åklagaren menade att de tre männen eldat upp två bilar i kiruna så att det blev skador för omkring 75 000 kronor under 2017. Enligt åtalet har 25-åringen också tagit diverse krigsmaterial från Försvarsmakten i mars 2018. Mannen erkände gärningen men säger att han till följd av narkotikabruk inte minns händelsen.

De tre männen frikänns från åtal om skadegörelse. Enligt åtalet ska de ha eldat upp två bilar i Kiruna i oktober 2017 så att det blev skador för omkring 75 000 kronor. Männen förnekar gärningen och har bestritt att de befunnit sig på platsen vid tidpunkten för branden. Tingsrätten menar att åklagarens åtal inte är styrkt och frikänner männen på den åtalspunkten.

Domen kan överklaga senast 15 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!