Vi har träffat tiotalet lärare på Triangelskolan i Kiruna. De är starkt kritiska till kommunens beslut att minska antalet elev- och verksamhetsassistenter från 75 till 28. På Triangelskolan har flera assistenter slutat under höstterminen.
– Det har blivit sämre sedan de har försvunnit. Assistenterna gjorde ett jättestort jobb. Nu måste jag ta hand om problemet som assistenten fixade tidigare. Man kan säga att den lektionen är en ickelektion och det är alla som lider, inte bara jag och eleven, utan hela klassen. Det är en smärre katastrof, säger musikläraren Seppo Hyvärinen.
Tidigare kunde assistenten vara rastvakt, nu faller den rollen på lärarna, som får mindre tid till att planera lektionerna. Det finns inte heller möjlighet att dela upp klassen i mindre grupper.
– Vilken skillnad det blev direkt för eleverna som behöver extra stöd, eller bara någon som sitter bredvid dem. I vissa klasser är det ganska många som behöver extra stöd, det kan du inte ge om du är ensam. De eleverna har tappat direkt när assistenten försvann och det märks på betygen redan, säger Gunnel Wälitalo.
Lärarna upplever också att de inte har tid och möjlighet att hjälpa eleverna förbättra sina betyg.
– Redan nu upplevs problemet på mellan- och högstadiet. Men eftersom det dras ner på lågstadiet där vi inte hinner lära eleverna att läsa och skriva kommer problemen att öka när de kommer till mellanstadiet, säger lågstadieläraren Annika Niva.
Hon berättar att det finns elever i andra klass som ännu inte har lärt sig att läsa.
Kultur- och utbildningsnämnden inriktningsbeslut på ny skolstruktur i Kiruna tas inte emot väl av lärarna. Missnöjet har gjort att flera nu funderar på att säga upp sig.
– Jag kommer inte fortsätta, jag har bestämt mig och jag vet flera andra, säger Gunnel Wälitalo.
Enligt lärarna så är det inte bara på Triangelskolan tankarna om att lämna lärarjobbet finns.
– Man pratar med kollegor och det låter likadant överallt, säger Åsa Furvall.
– Det är tråkigt att det är fungerande skolor som kommer att bli lidande av att det görs om. Förändringen kommer att påverka i fyra, fem år innan det har stabiliserats. Så om det är jobbigt nu, det är kaos nu, det är svårt att hitta behöriga, det kommer inte göra saker och ting bättre på en femårsperiod, säger Henrik Tomma.
Lärarkrisen: "Vi orkar inte mer"
Lärarbristen i Kiruna riskerar att förvärras. Flera lärare funderar på att byta jobb efter kommunens neddragningar av elevassistenter samt planer på ny skolstruktur.
Åsa Furvall, Veronica Bazquiz, Gunnel Wälitalo, Linda Zakrisson, Annika Lindmark, Linda Andersson, Johanna Englund, Christer Karlsen, Henrik Tomma, Ulrika Johansson, Mari Lödesjö, Seppo Hyvärinen.
Foto: Maria Unga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!