Lärarkåren kränkt av uttalande

"En kränkning av en hel yrkeskår välutbildade och legitimerade lärare". Så skriver skyddsombuden från fem skolor i Kiruna om skolchefens uttalande.

"Det är tråkigt om de har missuppfattat eller känner sig sårade", säger förvaltningschefen Eva Lönnelid.

"Det är tråkigt om de har missuppfattat eller känner sig sårade", säger förvaltningschefen Eva Lönnelid.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2020-01-08 06:00

Efter kommunens beslut att minska antalet elev- och verksamhetsassistenter, samt inriktningsbeslutet om en ny skolstruktur, kände flera lärare att de fått nog och funderade på att säga upp sig vilket framgick i en artikel innan jul. I samband med det svarade skolchefen Eva Lönnelid: 
– Har man sådana tankar och känslor så kanske man till och med tyvärr inte gör sitt bästa på jobbet om det känns så.

Nu har skyddsombuden på fem skolor skickat en skrivelse till kommunen. 
– Många lärare lade kaffet i vrångstrupen när de läste förvaltningschefens, Eva Lönnelids, uttalande att lärare ”kanske inte gör sitt bästa” under sin arbetsdag. Vi, skyddsombud på Kirunas skolor, vill uppmärksamma er att lärarna ser detta uttalande som en kränkning av en hel yrkeskår välutbildade och legitimerade lärare, skriver skyddsombuden. 
De menar att uttalandet vittnar om låg kännedom om den arbetsbelastning som verksamheterna har. 

Eva Lönnelid har inte sett skrivelsen men skyller på artikelns rubrik. 
– Om man inte läser hela artikeln så tycker jag att rubriken är ganska missvisande. Så jag tror att många reagerade på rubriken som jag tycker var felaktig, den var tagen ur sitt sammanhang. Sedan när man läser artikeln så fick man en bättre förklaring till det hela. Det är tråkigt om de har missuppfattat eller känner sig sårade,  säger Eva Lönnelid och gör ett nytt försök att förklara vad hon menade: 
– Är det så att man är ämnesbehörig lärare på högstadiet, då har vi två skolor enligt den nya skolstrukturen där vi behöver den behörigheten och det är Högalid eller Raketskolan. Vill man absolut  inte jobba på någon av de två skolorna så kanske det inte känns bra att stanna kvar. Då kanske man känner att man inte vill stanna kvar, det är deras vilja, det är de som måste avgöra det. 
– Vi måste se till att vi får en likvärdig skola så att vi får behöriga lärare på de nivåerna som det behövs. 

Skyddsombuden är kritiska till att de inte har fått vara med i processen om en ny skolstruktur. 
– De har varit med men de har nog inte varit med tillräckligt ofta. De har varit med vid två tillfällen men vi skulle ha haft med dem ytterligare en sittning kom vi på i efterhand, men det gick snabbt och vi glömde helt enkelt att bjuda in dem, säger Eva Lönnelid.  
Nämnden har tagit ett inriktningsbeslut om skolstruktur, det slutgiltiga beslutet fattas i februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!