Just nu: Ny skolstruktur i Kiruna klubbad

Nu är det klart hur Kirunas nya skolstruktur kommer att se ut i ett första steg. Förändringen sker höstterminen 2020.

Nu är det klart hur Kirunas nya skolstruktur kommer att se ut i ett första steg. Förändringen sker höstterminen 2020.

Nu är det klart hur Kirunas nya skolstruktur kommer att se ut i ett första steg. Förändringen sker höstterminen 2020.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-12-14 08:28

Under en pressträff på fredag morgon presenterade kultur- och utbildningsförvaltningen och nämnden tillsammans ett inriktningsbeslut om förändringarna som väntar grundskolorna i centralorten. 
Från hösten 2020 blir Triangelskolan en mellanstadieskola och Högalid en skola för årskurserna 4-9. Berga, Luossa, Tuolla och Jukkasjärvi skolor blir skolor för förskoleklass till trean. Det här innebär att många elever kommer att behöva flytta till en ny skola. 
– Nu initialt så blir det en omvandling från och med hösten som säkert kan kännas oroväckande för vissa elever och föräldrar också för den delen. Men när den väl är gjord då är man minst tre år på varje skola, så jag ser inte det som någon nackdel utan studier visar att det kan vara positivt också att byta skola emellanåt, säger Eva Lönnelid, förvaltningschef. 

I en tidigare remissrunda av förslaget har eleverna fått tycka till. 
– Eleverna tyckte inte att det här med att byta skola är en så stor grej, det viktigaste är att hålla ihop klasserna. Och vi har försökt ta höjd för det så långt det har gått, det är egentligen bara en skola som vi inte lyckas fullt ut med det och det är f-2 på Högalidskolan där vi måste dela mellan Berga och Luossaskolan, säger Conny Persson, biträdande förvaltningschef.
– Föräldrarna har framhållit att det är viktigt att skolvägen inte blir för lång, och det har vi också lyckts bra med, säger Annica Henelund (C), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.  

Anledningen till strukturförändringen är att frigöra mer resurser i klassrummen och en ökad likvärdighet för eleverna. 
– Att stärka arbetslagen, stärka den kollegiala handledningen av varandra och utvecklingen för att få en bättre undervisning för eleverna och förhoppningsvis ett bättre resultat i slutändan för eleverna, säger Eva Lönnelid.  
Nu går inriktningsbeslutet ut på en ny remissrunda, nämnden tar ett slutgiltigt beslut i februari.  
– Då är det framförallt förvaltningen som kommer att titta på om det är någonting vi har missat, om det kommer att fungera praktiskt, får alla parallellerna plats på till exempel Bergaskolan, ryms alla klasser vi har tänkt? Det kan hända att man behöver göra någon justering utifrån det, säger Annica Henelund. 
Byaskolorna ska också ses över. 
– Det är svårt att göra några strukturförändringar där, men det kanske finns andra förutsättningar man titta på, lokaler och så vidare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!