Istiderna i Kiruna ska utredas

Bråken kring istiderna i Kiruna fortsätter. Nu har frågan landat uppe hos kommundirektören och ett krismöte väntar till veckan.

Kiruna kommun 7 oktober 2019 19:05

Istiderna i Kiruna är eftertraktade och föreningarna många. 

Det finns riktlinjer på hur istiderna ska fördelas. Sett till hockeyn är bland annat att lagen måste ha trupper med femton utespelare samt två målvakter när det gäller verksamhet på Lombia samt att det ska vara rätt ålder på juniorspelarna även om överåriga spelare finns i truppen. 

På Matojärvi är kravet tolv utespelare och två målvakter. Norrbottens Media har tidigare skrivit att ett av kommunens juniorlag har förlorat istiderna på grund av för få spelare. 

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger att frågan om reglementet för istiderna kom till politiken då en av föreningarna kontaktade kommunledningen "med anledning av den knepiga situationen". 

– Beslutet om att fördelningen skulle delegeras på tjänstemannanivå beslutades av fullmäktige. Därför blev det ett politiskt ärende även nu. Kommundirektören har nu fått uppdraget att hantera frågan. 

Föreningarna var överens om villkoren innan säsongsstarterna, men Selberg är inte förvånad över att situationen med istidsfördelningen har uppstått. 

– Man borde ha förutsett hur saker skulle kunna utvecklas utifrån den här uppgörelsen. Det hade kunnat pareras om man hade sett annorlunda ut. Exempelvis någon slags respit eller en tratt och att man får färre tider så att det inte bli allt eller inget. 

"Det har gått överstyr" säger Gunnar Selberg om relationen mellan vissa föreningar. 

– Å ena sidan är det positivt med engagemang och att människor är engagerade. Men ingen kan tycka att det som konsekvenserna nu har blivit, och stämningen mellan föreningarna så måste man ju säga att det har gått överstyr, säger Selberg. 

Kommundirektören Lennart Andersson säger, att hans uppdrag är att se över det reglemente som finns idag. 

– De ska analyseras och därefter får vi bedöma om det blir en eventuell omprövning. Föreningslivet är viktigt i Kiruna och detta är något jag tar på största allvar, säger Andersson. 

Hur nya riktlinjer skulle kunna se ut kan Andersson inte svara på.

– Jag vill inte föregripa mötet. En möjlighet kan vara att ha en längre period mellan mätdatumen på ett halvår i taget för att verksamheterna ska kunna planeras. 

Senare i veckan ska kommunen ha ett möte med alla berörda föreningar och klubbar.  

– Det enda jag kan säga är att jag hoppas att föreningarna har förståelse för varandras idrotter, säger Lennart Andersson. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Tidigare bergmästare Åsa Persson på ny chefspost

Tidigare bergmästare Åsa Persson på ny chefspost
Ledare

Ledare: Norra Sverige tappar kompetens och kraft i riksdagsarbetet

Norra Sverige tappar kompetens och kraft i riksdagsarbetet
Krönika

Eva Nordmark: Tack för alla inspel, kommentarer och tips!

Tack för alla inspel, kommentarer och tips!

Dragkampen om arbetskraften • LKAB kan inte hjälpa till att lösa lärarbristen • "Det är en kommunal angelägenhet"

Dragkampen om arbetskraften • LKAB kan inte hjälpa till att lösa lärarbristen • "Det är en kommunal angelägenhet"
Krönika

Olov Abrahamsson: Det finns en del bak(S)lag att analysera

Profilbild
Visa fler