Inga pengar till Esranges satellitsatsning

Stefan Gustafsson, strategichef SSC, är besviken över de uteblivna pengarna till satellituppskjutning, men satsningen fortsätter. "Projektet rullar vidare", säger han.

"Nu kommer vi att behöva ta det lite försiktigare men det är inte så på något vis att satsningen är körd i botten", säger Stefan Gustafsson, strategichef SSC, om de uteblivna pengarna till satellitsatsningen.

"Nu kommer vi att behöva ta det lite försiktigare men det är inte så på något vis att satsningen är körd i botten", säger Stefan Gustafsson, strategichef SSC, om de uteblivna pengarna till satellitsatsningen.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-09-18 19:40

Stefan Gustafsson glädjer sig över rymdministerns besked om 150 miljoner årligen till rymdsektorn. 
– Det är fantastiskt att regeringen satsar på 150 miljoner på rymdverksamhet per år, det är en total satsning på 600 miljoner över ett antal år och det är ju fantastiskt positivt för svensk rymdverksamhet generellt. 
Samtidigt fanns en förhoppning om öronmärkta pengar till Esrange som satsar på att bli först i Europa med att skjuta upp små satelliter. 
– Det projektet rullar vidare. Första steget fick vi 60 miljoner för förra året för att etablera en testbädd på Esrange. Den håller vi på att etablera, den kommer att vara operativ nästa år, 2020. Sedan hoppas vi kunna kommande steg efter det så det är på intet sätt kört. 
Hade du hoppats på ett besked här idag?
– Ja, det är klart att det hade varit kul att få det, då hade det snabbare kunnat rulla framåt. Nu kommer vi att behöva ta det lite försiktigare men det är inte så på något vis att satsningen är körd i botten utan vi operationaliserar nu testbedd och sedan går vi vidare med nästa steg efter det. 

Stefan Gustafsson hoppas nu på pengar till projektet från regeringen nästa år istället. 
Hur stor är chansen att ni kan bli först?
– Successivt som tiden går så minskar chansen att vara först, men vi har fortfarande goda möjligheter. Vi etablerar testbedden som är ett viktigt första steg och kommer bygga grunden för det här, sedan får vi rulla vidare successivt, det är fortfarande realistiskt att ha ambitionen att kunna vara först. 

Ungefär 30 mil nordväst om Kiruna satsar nordnorska Andöya på att vara först med satellituppskjutning. 
– Deras investeringsbehov är dock större än vårat, de har mer kvar att göra. Men vi samarbetar med dem nu, det är ganska mycket vi kan göra gemensamt och där finns det plats för båda aktörerna. 

Även kommunalrådet Gunnar Selberg (C) fanns på plats vid ministerns budgetpresentation. Han säger att kommunen måste hitta en annan finansiering till satellitsatsningen. 
–  Jag är inte direkt besviken och det börjar snurra tankar med en gång på hur vi ska göra. Det här är något vi måste genomföra, säger Selberg.  
Det finns pengar till regional utveckling i länet säger Selberg som menar att man nu måste jobba hårt mot regionen. 
–  Det gäller bara att vi samlar krafter och ser vilken stark kraft det här hade varit för hela Norrbotten och inte bara Kiruna, säger Selberg.  

Gunnar Selberg (C), kommunalråd, har inte tappat hoppet. "Det här är något vi måste genomföra", säger han.
Gunnar Selberg (C), kommunalråd, har inte tappat hoppet. "Det här är något vi måste genomföra", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!