Dödläge mellan kommunen och LKAB

Kommunen väntar med detaljplanen om Gruvstadspark tre i väntan på förhandling. Nu ställs hoppet ställs till regeringen från både LKAB och kommunen.

Konflikten mellan kommunen och LKAB gällande gruvstadspark 3 ligger återigen hos regeringen.

Konflikten mellan kommunen och LKAB gällande gruvstadspark 3 ligger återigen hos regeringen.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-21 16:05

Norrbottens Media har under våren skrivit om konflikten mellan LKAB och kommunen gällande Gruvstadspark tre. Bolaget ville ha ett planbesked om att ytan ska planeras som gruvindustriområde för fortsatt gruvbrytning. 

Kommunledningen ville ha en part att förhandla med om att säkerställa villkor för stadsflytten. Däribland det nya sjukhuset och en centrumnära järnvägsstation. Därför fördröjde kommunen hanteringen av planbeskedet som slutligen godkändes i juni. 

LKAB har kallat kommunens agerande för "gangstermetoder" och att missbruka sin roll som myndighet. 

Nu har kommunalrådet Gunnar Selberg (C) skrivit ett brev till bolaget. Där står att intentionen är att LKAB på ett smidigt och snabbt sätt ska få rådighet över marken. Men att kommunen inte kommer att gå vidare med planeringen av Kirunas nya centrum innan en finansiering eller placering av sjukhuset och en ny järnvägsstation är fastställd. 

– Orsaken till att processen nu haltar är oklarheter på några områden där vi synes göra olika bedömningar. Vi måste sannolikt nå en samsyn på dessa områden innan vi kan komma vidare, eller åtminstone fastställa grundläggande principer, skriver Selberg. 

Selberg säger att han skrev brevet till LKAB för att han vill reda ut rättsläget, och att det fortfarande saknas en motpart.

– Samtliga ministrar vi pratat med sedan Reinfeldts tid har sagt att det här ska redas ut lokalt. LKAB säger att de inte rår över frågan. Därmed har vi ingen att förhandla med, säger Selberg. 

Selberg säger att även rättsläget måste redas ut och hänvisar till statsvetaren Olle Lundins  rapport om stadsomvandlingen i Malmfälten för Riksrevisionen.

– Där står att kommunens ansvar är att se till lokalsamhället och hela dess infrastruktur. Vi har en annan uppfattning än LKAB om vad som är rätt och riktigt, säger Selberg. 

Anders Lindberg, presschef på LKAB, säger som tidigare att bolaget inte kan diskutera frågor som tillhör andra parter som regionen och Trafikverket. 

– Kommunen blandar ihop rollerna i myndightesutövandet. Drar man en parallell till staten som är LKAB:s ägare så hade det inte tagits emot väl om regeringen försökte använda ägandet i hur landets lagar ska tolkas, säger Lindberg.

Nu har båda parterna åter vänt sig till regeringen för att komma vidare i frågan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!