Dödläge i striden mellan LKAB och kommunen

LKAB och kommunen har ännu ett dödläge i konflikten rörande detaljplaner. Nu ställs hoppet återigen till regeringen.

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) vill träffa LKAB på egen hand innan ett möte med kommunstyrelsen.

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) vill träffa LKAB på egen hand innan ett möte med kommunstyrelsen.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-12-04 14:08

Vi har tidigare skrivit om att LKAB har vänt sig till kommunledningen och bett om ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott för att diskutera vikten av att de tidigare avtalen följs sett till detaljplaner. 

Frågan hann inte ens kommit upp på förhandlingsbordet innan nästa diskussion kom upp. Nämligen vilka som ska vara med på mötet. Parterna verkar även ha helt olika avsikt med mötet. 

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) har välkomnat mötet. Brasklappen har däremot varit att det ska vara två möten, varav det första ska vara enbart med kommunledningen. 

– Vi måste vi sätta oss ner och diskutera om vilket ansvar någon har eller vad som är överenskommet tidigare. Där måste man ha tjänstemannaorganisationen med och inget vi ska ha till politisk diskussion i arbetsutskottet, säger Selberg.  

Från LKAB fortsätter Stefan Hämäläinen, direktören för samhällsomvandling, brevväxlingen med att återigen poängtera att det är ksau och gärna alla ledamöter i ks de vill träffa. Med detaljplanerna som ärende. 

Presschefen Anders Lindberg säger att de vill "förklara behovet av förutsägbarhet och framförhållning i planprocesserna med en bredare politisk gruppering."

Gunnar Selberg säger att han inte förstår varför de inte vill träffa kommunledningen då bolaget har träffat hans föregångare och Gällivares kommunledning. 

– I Gruvstadsparksavtal tre står att vi ska samverka i god anda och jag har även som opposition sagt att det ska gå så lätt som möjligt för LKAB att få använda marken, säger Selberg. 

Konflikten bottnar i att kommunen inte ger LKAB besked om de detaljplaner som behövs för fortsatt gruvdriften ifall de inte förhandlar med kommunen om en centrumnära järnvägsstation och det nya sjukhuset. 

LKAB hänvisar konsekvent till Trafikverket och Regionen som bolagets rätta förhandlingspart. Nu har båda parterna återigen vänt sig till olika ministrar för att komma vidare i frågan. 

Selberg har svårt att se hur parterna ska komma framåt och ser som enda lösning att regeringen kliver in och denna gång agerar. 

– De måste ta sitt ansvar som ägare, säger Selberg. 

LKAB säger att de vill att detaljplanen ska hanteras enligt lagar, regler och överenskommelser framför en rättslig prövning, enligt Lindberg.
– Vår enda vilja är att få detaljplanen behandlad politiskt. I avtal med LKAB har Kiruna kommun åtagit sig att verka för en skyndsam detaljplaneprocess, avslutar Lindberg. 

Anders Lindberg, presschef på LKAB, menar att kommunen har åtagit sig att verka för en skyndsam detaljplaneprocess, avslutar Lindberg.
Anders Lindberg, presschef på LKAB, menar att kommunen har åtagit sig att verka för en skyndsam detaljplaneprocess, avslutar Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!