"Det behövs satsningar inom vård och skola"

Vänsterpartiet i Kiruna vill satsa pengar där kommunledningen vill skära ned, bland annat 10 miljoner kronor till elevassistenter.

"Vi vill prioritera människorna i kommunen och särskilt de som har det sämst", säger Sanna Inga Poromaa, vice ordförande i Vänsterpartiet.

"Vi vill prioritera människorna i kommunen och särskilt de som har det sämst", säger Sanna Inga Poromaa, vice ordförande i Vänsterpartiet.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-11-23 10:22

Vänsterpartiet har tagit fram ett budgetförslag inför måndagens kommunfullmäktige. Där framgår att de vill satsa på elevassistenter, undersköterskor inom hemsjukvården och socialsekreterare. 
– Det är invånarna i kommunen som ska må bra och som läget är i Kiruna behövs satsningar inom vården, socialtjänsten och skolan. Vi vill prioritera människorna i kommunen, särskilt de som har det sämst, säger Sanna Inga Poromaa, Vänsterpartiet. 

Partiet vill satsa medel för extraordinära tjänster med 10 miljoner kronor till elevassistenter. 
– Många av elev- och verksamhetsassistenterna är anställda som det men jobbar till exempel som lärare, det gör att vi behöver elevassistenter i skolan. Om de ska minskas så är det lärartjänsterna som blir kvar gissar jag. Vi vet att staten ger riktade bidrag till att anställa lärarassistenter och då tänker vi att några av de här tjänsterna kan göras om till lärarassistenter istället. 

Vidare vill Vänsterpartiet satsa att busskortet för 100 kronor blir kvar och att kvinnojouren får bidrag för att anställa en person. För att kunna göra satsningarna har Vänstern några mål. 
– Till exempel att vi vill starta ett eget kommunalt bussbolag för att kunna få in pengar istället för att betala pengar. Vi vill försöka få tillbaka kompetens till vården istället för att betala ut dyra övertider eller att det är brist på personal, till exempel genom att erbjuda sextimmarsdag till de som är över 60 år, säger Sanna Inga Poromaa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!