"Det är egenmäktigt förfarande"

Kommunalrådet Gunnar Selberg håller återigen tillbaka ett planärende för LKAB. Nu kritiseras han för att missbruka sin ställning.

Kiruna kommun 4 oktober 2019 11:55

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger att han förstår LKAB:s frustration och säger att "Ingen av oss vill ha det på det sättet".

I våras meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) att regeringen inte kommer att agera i konflikten mellan LKAB och kommunen vilket Selberg hade hoppats på. Selbergs förklaring till kommunens agerande nu är för att kommunen ska få en förhandlingspart för frågor som järnvägsstationen och sjukhuset. 

–  Regeringen bollade ärendet till LKAB och en lokal lösning samtidigt som LKAB säger att de inte rår över frågan. Det är ingen idé att vi träffar LKAB om vi inte kan förhandla. Det innebär att vi inte har någon motpart och vi vet inte vart vi ska vända oss, säger Selberg. 

Kommunalrådet menar att regeringen måste kliva in och bli kommunens motpart i förhandlingen. Eller ge tydligare riktlinjer till LKAB då de inte tolkar regeringens beslut som kommunen gör.

–  Vi har pratat om att samlokalisera sjukhuset och järnvägsstationen men vi måste ha ett besked om var järnvägen ska gå för att kunna gå vidare, säger Selberg

Nu efterfrågar han att regeringen ska ge både LKAB och Trafikverket de mandat som krävs för att själva kunna förhandla. 

– Det centrala är att regeringen säger att allt ska lösas lokalt. Trafikverket säger att de inte kan göra annat än nationell standard. Då innefattar inte det tidigare löften om att inget ska bli sämre i Kiruna, säger Selberg. 

"Jag förstår ärligt talat inte vad Gunnar vill" säger Mats Taaveniku (S) från oppositionen.

– Vill han trycka på regeringen så varför använda detaljplanen som ett vapen mot LKAB? Han siktar på fel måltavla. Nu måste han rikta om och sikta rätt om han ska vinna den här matchen, säger Taaveniku.  

Han är oroad över vad en försening av detaljplanen kan innebära.

– Vad jag förstår är det väldigt brådskande och i slutändan är det kirunaborna som blir lidande.

Taaveniku säger att Selberg missbrukar sin roll då han hindrar frågan ifrån att behandlas politiskt. 

– Det är egenmäktigt förfarande. Detta lyftes bort från ärendelistan på hans egen begäran utan att vi fick veta varför, avslutar han. 

Selberg säger att han gärna hade sett att majoriteten och oppositionen höll ihop i frågan, men anser inte att en diskussion hade behövts inför beslutet. 

– Det är jag som äger dagordningen som ordförande men har kommunicerat saken med majoriteten, säger Gunnar Selberg.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa