I sin bokslutskommuniké skriver LKAB att 2019 präglades av en stabil produktion och gynnsamma marknadsvillkor som gjorde att man kunde öka rörelseresultatet för både det sista kvartalet och helåret. Men, tillägger man. Marknaden fortsätter att präglas av osäkerhet.
I en intervju med Dagens industri har vd:n Jan Moström sagt att coronaviruset skapar osäkerhet för marknaden. Bo Krogvig, direktör för kommunikation och klimat vid LKAB, utvecklar.
– Coronaviruset kan påverka oss, därför säger vi att marknaden är osäker. Om Kinas stålindustri stänger ner så går ju priserna ner och det påverkar oss även om vi inte säljer till Kina.
Krogvig fortsätter:
– De har ju rekommenderat folk att jobba hemifrån i Kina och i stålindustrin fungerar det inte att jobba hemifrån.
Är ni oroliga för hur marknaden kan påverkas?
– VI kan inte hålla på och oroa oss, det enda vi kan göra är att bli bättre på att producera. Marknaden gör vad marknaden vill. Men viruset har ju påverkat hela världsekonomin och vi vet inte var det slutar. För vår del sätts ju jämförelsepriserna för järnmalm i Kina.
Vad mer gör marknaden osäker?
– Det har varit en avmattning i Europa, det pågår ett handelskrig mellan USA och Kina och vi vet inte vad Brexit kommer att leda till. Det finns mycket man kan fundera över vad som kommer att hända, säger Bo Krogvig.
LKAB:s omsättning ökade 2019 med drygt 20 procent till över 31 miljarder kronor och rörelseresultatet gick upp med över 70 procent från tidigare år, till närmare tolv miljarder.
– Det gläder mig att vi levererar ett starkt resultat trots en osäker marknad och stora investeringar inom såväl de pågående samhällsomvandlingarna som i våra framtidsprojekt. Vi kan inte påverka marknadsvillkoren, men vi kan säkra vår egen konkurrenskraft. Det gör vi genom att optimera produktionen i befintliga strukturer samtidigt som vi utvecklar framtidens hållbara och effektiva järnmalmsproduktion, säger vd:n Jan Moström i bokslutskommunikén.
Produktionen beskrivs som hygglig och leveranserna något lägre än tidigare år.
– Den förändring vi sett under året i efterfrågan har inneburit att vi delvis fått styra om våra volymer till nya kunder och marknader, säger Jan Moström.
Dollarkursen och järnmalmspriset har dock varit så gynnsamt att ett gott resultat har kunnat säkras.