Byggplanerna för ny skola läggs på is

Enligt planen skulle en helt ny grundskola för 560 elever stå färdig i nya centrum 2024. Men nu drar kommunledningen i handbromsen.

"Vi har diskuterat det där ganska mycket fram och tillbaka och det är fortsatt under diskussion", säger Annica Henelund (C), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden om en ny grundskola.

"Vi har diskuterat det där ganska mycket fram och tillbaka och det är fortsatt under diskussion", säger Annica Henelund (C), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden om en ny grundskola.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-12-03 05:00

I nya Kiruna centrum planeras för området Kunskapsstaden som ska innehålla ny gymnasieskola, kulturskola, lärcentra för vuxna, en idrottshall och en ny grundskola. Grundskolan ska enligt planen rymma 560 elever. Kunskapsstaden ska börja byggas under 2020, men nu drar kommunen i handbromsen för grundskolan. Enligt ett förslag från stadsbyggnadsförvaltningen bör skolan inte byggas. 
– Vi har diskuterat det där ganska mycket fram och tillbaka och det är fortsatt under diskussion, det finns inget beslut ännu, säger Annica Henelund (C), kultur- och utbildningsnämndens ordförande. 

Den enda skolan som drabbas av stadsflytten hittills är Bolagsskolan, och den har LKAB redan ersatt med pengar. Eleverna från skolan har blivit flyttade till Nya Raketskolan som stod färdig 2013. Därför finns det inga pengar från stadsomvandlingskassan att använda till en ny grundskola. 
– Det som är huvudsakliga orsaken är att det inte finns någon grundskola som trillar i gropen helt enkelt i de kommande planerna, säger Annica Henelund. 

För två år sedan uttryckte den dåvarande kultur-och utbildningsnämnden att det behövdes en ny grundskola för cirka 500 elever i nya centrum baserat på prognoser över befolkningsutvecklingen. 
– Det beslutet är taget av den gamla ledningen och de kanske såg det på ett annat sätt. Men det vi gör nu är att vi ser över hela skolstrukturen och åtgärdar situationen i dagsläget. Sedan vet jag att det jobbas på så kallade GIS-processer, där man tittar på hur flyttströmmarna ser ut i stan. 

Enligt kommunalrådet Gunnar Selberg (C) så är de flesta som flyttar ner mot nya centrum inte barnfamiljer. Dessutom skulle skolor som inte påverkas av stadsflytten behöva tömmas om en nya grundskola byggs. 
– Då måste vi stänga minst tre låg- och mellanstadieskolor. Då får de små barnen längre till skolan och måste börja bussas till skolan. De små barnen ska ha nära till skolan, det tycker jag är jätteviktigt.
De skolor som förekommit i diskussioner om att i så fall stängas är Triangel, Berga, Tuolla och Jukkasjärvi skolor. 
Kommunen har dessutom valt att bygga ett nytt kulturhus och ett nytt badhus som är större än det som LKAB har löst in. 
– Om vi bygger mer någonstans så måste vi bygga mindre någon annanstans. Då kan vi inte lägga på dessutom en skola som vi inte ens får ersättning för. 
Frågan kommer upp på kommunstyrelsens möte nästa vecka. 

Enligt kommunalrådet Gunnar Selberg måste minst tre skolor tömmas om det byggs en ny grundskola.
Enligt kommunalrådet Gunnar Selberg måste minst tre skolor tömmas om det byggs en ny grundskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!