Bråket om istiderna har nått slutet

Istidernas fördelning har fått sin lösning på papper. Nu har kommunen tagit fram nya rutiner och regler för ishallarna.

Nu finns rutiner kring istidsfördelningen. Denna ska dock fortfarande göras föreningarna sinsemellan tillsammans med kommunen.

Nu finns rutiner kring istidsfördelningen. Denna ska dock fortfarande göras föreningarna sinsemellan tillsammans med kommunen.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-11-30 06:00

Det har varit en turbulent höst när det gäller istidernas fördelning på framförallt Lombia mellan kommunen och föreningarna.  I våras gjordes en överenskommelse mellan parterna om exempelvis hur många spelare varje lag ska ha för att berättigas istider. 

Reglerna visade sig dock vara tolkade på olika sätt efter att Kiruna AIF:s juniorlag tappade sina attraktiva träningstider på grund av för få registrerade spelare vid en avstämning. 

Detta blev upphov till en konflikt om hur överenskommelsen baserad på minnesanteckningar och muntliga löften skulle tolkas. 

Vid flera möten försökte föreningarna komma överens, plus att de fick ett förslag till riktlinjer utan att något resultat. Dessutom har det varit konflikter sett till hur omklädningsrum, kök och andra ytor ska användas då vissa av dessa har renoverats med medel från enskilda föreningar. Nu äger kommunen dock samtliga ytor.  

Nu har fritidsutskottet beslutat om rutiner för lokalanvändning och skyltning på Lombia. 

– Tjänstemännen försökte hitta en kompromiss, men lyckades inte och då hamnade det i vårt bord. Att föreningarna skulle sitta ner och bestämma var olyckligt från början. Det behövdes definieras vilka krav som skulle vara uppfyllda, och mycket kring regelverket behövde vara tydligare, säger Gunnar Selberg, kommunalråd (C) och ordförande i fritidsutskottet. 

 Selberg säger att det inte har varit någon lätt fråga att lösa, och att det första förslaget från tjänstemännen förkastades. 

– Det var inget fel på förslaget, men jag tror att tjänstemännen så det som att de inte kunde komma överens från början och då började om från noll. 

– Vi ville hitta på en kompromiss utifrån vad fullmäktige har beslutat och där var en viktig del att ungdomar skulle prioriteras. Och vi försökte ligga så nära föreningarnas egna tankar, säger Selberg.

Sett till istider står att truppen, även under träningar, ska bestå av minst femton unika registrerade spelare och två målvakter och att juniorspelarna ska vara 20 år eller yngre och inom rätt ålderskategori på Lombia. För konståkningen gäller minst sex aktiva på båda ishallarna. 

– Vi har varit tydliga med att det inte skulle försämras från konståkningen. Nu har AIF:s juniorer även fått tillbaka två av sina istider. Det känns som om det inte blev så tokigt. Jag hoppas och tror att alla har varit ganska trötta på det här bråket om istiderna, säger Gunnar Selberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!