Hon säger att det givetvis blir mer kännbart när världen befinner oss mitt i en pandemi men att den nuvarande situationen för att vården kan fortsätta att förbereda oss för att läget förändras.
– Mycket av vår planerade verksamhet pausats för att vi ska kunna ta hand om de akut sjuka och personer som smittats av covid-19, säger Alm Andersson.
Hon säger att hon har full förståelse för att många är oroliga.
– Vi befinner oss i en situationen som vi aldrig tidigare har varit i. Den vardagen vi hade för drygt en månad sedan ser helt annorlunda ut jämfört med hur vi har det i dag men vi ska klara det här tillsammans, säger hon.
Ett problem med bemanningen i Kiruna är att sjukvården under lång tid har varit beroende av inhyrda läkare och sjuksköterskor.
Något som oroar Therese Mämmi, intensivvårdssjuksköterska och huvudskyddsombud på kommunal, eftersom det redan nu är dålig bemanning inom intensivvården.
– Vad händer om vi får ett stort bortfall bland dem? Kommer en hög sjukfrånvaro blir det en hög arbetsbelastning för personalen på plats, avslutar Therese Mämmi.
Alm Andersson säger att det skulle det medföra problem om de inte skulle kunna arbeta hos dem längre men att hon är trygg i att problemet kan lösas om en sådan situation skulle uppstå.
– Vår viktigaste uppgift är att se till att säkra det akuta omhändertagandet så att vi kan ta patienten vidare till intensivvård på annat sjukhus, i första hand Gällivare. Det gäller oavsett om vi har pandemi eller inte.
På Kiruna sjukhus bedrivs inte intensivvård i längre stunder enligt Alm Andersson, och en viktig del är att se till helheten vid planeringen.
– Första steget är att se över hur vi ska fördela vår personal på sjukhuset. Vi ska säkra det akuta omhändertagandet och se till att patienten tryggt kan transporteras till ett annat sjukhus.
I första hand gäller helikoptertransport för bekräftade covid-19-patienter som behöver intensivvård.
– Ambulanshelikoptern och ambulanserna som används där patienter är sjuka i covid-19 är desamma som vid alla andra sjukdomar. Saneringen tar längre tid, och det är vi medvetna om, säger Andersson Alm.
Hon poängterar att de patienter som är i behov av akut vård ska få det, oavsett om sjukvården befinner sig i en pandemi.
– Det viktigaste för oss är att säkra det akuta omhändertagandet, säger Alm Andersson.