40 tjänster bort inom äldreomsorgen

Socialnämnden omfördelar 18 miljoner från äldreomsorgen. Det betyder att 40 heltidstjänster kommer att försvinna. "Ingen kommer att bli uppsagd", säger Agneta Björnström (C), ordförande i socialnämnden.

18 miljoner omfördelas från äldreomsorgen och 40 tjänster kommer att försvinna äldreomsorgens särskilda boenden.

18 miljoner omfördelas från äldreomsorgen och 40 tjänster kommer att försvinna äldreomsorgens särskilda boenden.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Kiruna kommun2020-02-23 18:35

Den 18 februari beslutade socialnämnden att omfördela 18 miljoner från äldreomsorgen till individ- och familjeomsorgen.
Den totala minskningen är 28 miljoner för äldreomsorgen.  
– Det är frågan om 18 miljoner kronor i nominellt belopp som försvinner samt drygt 10 miljoner då äldreomsorgen inte får del av indexhöjningen, säger Mats Niemi (S), ledamot i socialnämnden.   
Det betyder att många tjänster kommer att försvinna inom äldreomsorgens särskilda boenden. 
– Det är 25 tjänster generellt, sedan försvinner det ytterligare tjänster när man minskar på antalet boendeplatser. Så totalt är det frågan om 40 heltidstjänster, säger Mats Niemi.

I december beslutade socialnämnden att ändra bemanningskvoten till 0,85 personal per boende. Det är en höjning från beslutet 2007 på 0,80. Men i praktiken har kvoten legat på 0,96. På några boenden har den till och med legat på 1,0. 
– Men heltidssatsningen 2011 gjorde ju att bemanningskvoten gick upp till 0,96. Nu drar man ner den till 0,85, det betyder att var tionde personal får sluta, säger Mats Niemi.  

Enligt Agneta Björnström (C), ordförande i socialnämnden, så har nämnden ökat personalkvoten.  
– För den har legat på 0,8 och vi har höjt den till 0,85 och Socialstyrelsen säger att den ska ligga på 0,81. Där har vi gjort en normalisering. 
– Heltidssatsningen betydde inte på något sätt att man skulle anställa fler människor. 
 
Agneta Björnström bekräftar att 40 tjänster kommer att försvinna. 
– Ingen kommer att bli uppsagd av de som har tillsvidareanställningar. Däremot kommer vi ta ut färre vikarier. Vi ser också över hur schemat ser ut på hemtjänsten till exempel.   
Klarar verksamheten av en sådan neddragning?
– Ja, verksamheten kommer fortfarande ha en bemanningskvot som är högre än riksgenomsnittet och jag har ingen anledning att tro att vi skulle vara sämre i Kiruna än någon annanstans. 
  
Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ röstade för ett alternativt yrkande i nämnden.
– Vi föreslog att inte dra ner på äldreomsorgen, de har nog med att de har besparingskravet att jobba in indexet och överskridandet man hade 2019 på sju miljoner, säger Mats Niemi. 
– Oppositionen ville inte ge några som helst pengar till individ- och familjeomsorgen trots ett budgetunderskott på 24 miljoner, säger Agneta Björnström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!