Vänstern vid vägs ände
Läkarkrisen i Kiruna ska lösas med två nya vårdcentraler, hoppas landstingspolitikerna. Den ena kan komma att drivas i privat regi. Den andra ska öppnas i Lombolo-området.
Monica Carlsson (v), landstingsråd.
Foto: bengt-åke persson
i Kiruna sjukhus.
Höga kostnader
Kirunaborna har vant sig vid att möta en ny läkare vid varje besök. Och kostnaderna för hyrläkare är höga.
- Vi ligger jättehögt. För 2007 handlar det om kostnader på 70 miljoner kronor, säger folkhälsorådet Agneta Granström (mp).
Men i går meddelades nya åtgärder. Politikerna har gett divisionschefen Bo Westerlund i uppdrag att titta på en lösning som kan innebära en ny vårdcentral i privat regi.
- Vi har kommit till vägs ände. Nu försöker vi att göra tjänsteköp med fasta läkare i stället för stafetter, säger landstingsrådet Monica Carlsson (v).
Detta innebär att två - till tre läkartjänster ska upphandlas. Dessa läkare ska bedriva sin mottagning i nya lokaler utanför sjukhuset. Det handlar inte om nya tjänster. Utrymmet tas från de tolv nuvarande.
Det är ännu inte klart om läkarna ska omges av läkarsekreterare, sjuksköterskor och barnmorskor som är anställda av landstinget, eller om också dessa yrkesgrupper ska ha en privat arbetsgivare.
- Vi har gett Bo Westerlund i uppdrag att lösa det här. Och vi ska inte föregripa hans arbete, säger Agneta Granström.
Tillfällig lösning
Privata vårdgivare landar inte i god jord hos många vänsterpartister. Men Monica Carlsson tycker att den här lösningen är förenlig med vänsterns syn på vården.
- Vi tvingas redan att köpa stafetter av privata företag. För mig är det här någon typ av stafettlösning, säger hon.
- Vi är också överens om att det är en tillfällig lösning, säger Agneta Granström.
Nytt äldreboende
Landstingsledningen berättar också att man tänker öppna en ny vårdcentral, i landstingsregi, i bostadsområdet Lombolo. Tjänster ska flyttas från Graniten och Malmen till den nya vårdcentralen.
- Kiruna kommun vill bygga ett nytt äldreboende. Vi ska diskutera om vi kan lägga vårdcentralen i anslutning till det, säger Monica Carlsson.
Bakgrunden till åtgärderna är bristen på distriktsläkare. I hela Norrbotten saknas 45 distriktsläkare, framför allt i inlandet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!