Två kommunalråd - en vinstaffär för kommunen

I går installerades Lars Törnman som kommunalråd vid sidan av Kenneth Stålnacke.Och här är svaret på frågan som alla undrar över:Nej, det blir inte dyrare för kommunen med två kommunalråd.

I dag börjar jobbet för Lars-Kenneth, eller ska vi säga Törnnacke? Från och med nu är i alla fall Kenneth Stålnacke och Lars Törnman likvärdiga kommunalråd i Kiruna. FOTO: HANS STERNLUND

I dag börjar jobbet för Lars-Kenneth, eller ska vi säga Törnnacke? Från och med nu är i alla fall Kenneth Stålnacke och Lars Törnman likvärdiga kommunalråd i Kiruna. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA. 2008-10-17 06:00
Lars Törnman har haft ett fast insynsorvode på omkring 30 000 kronor och dessutom lyft mötesarvoden för många av uppdragen.
Vissa månader har han varit den högst avlönade politikern i Kiruna.
En vinstaffär
Nu blir det en och samma lön varje månad oavsett hur många uppdrag han tar på sig.
Enligt kommunalrådskollegan Kenneth Stålnacke kommer det bli en vinstaffär för Kiruna kommun.
- Det blir omkring 20 000 kronor mindre om året, om man räknar bort ökade pensionsåtaganden. Men det här handlar framför allt om att skapa trygghet för båda partierna, säger han.
På gårdagens extra kommunfullmäktige påpekade både centerpartiet och vänsterpartiet att de av principiella skäl är emot idén med två kommunalråd.
Tillfällig konstruktion
Konstruktionen är dock högst tillfällig. De båda kommunalråden anser nämligen att de bara behövs ett kommunalråd efter valet.
- Men pressen på ett ensamt kommunalråd är rätt tuff och det kommer att behöva ett eller två vice kommunalråd vid sidan av en heltidsanställning, säger Kenneth Stålnacke.
Kryssen kommer att få stor betydelse för vem som blir herre på täppan efter 2010, förutsatt att det inte dyker upp några oförutsedda kandidater.
Därmed börjar tävlingen om att synas och höras mest?
- Jag har gjort den här resan förr och vet att man inte blir lyckligare av en miljard tidningsartiklar, säger Lars Törnman.
- Jag tror inte att konkurrensen kommer att bli ett bekymmer. Meningen är att vi ska jobba tillsammans som ett team, säger Kenneth Stålnacke.
Kommer ledarskapet i Kiruna att bli mindre tydligt med två frontfigurer?
- Hela idén är att vi ska bli ett parti och vi jobbar redan nu utifrån de premisserna. Vi kommer till exempel att ha ett gemensamt medlemsmöte om budgeten, säger Kenneth Stålnacke.
- Vi får göra som jag och Harald Ericson. Vi kunde ryka i hop, men sedan kom vi ut som en man, säger Lars Törnman.
I dag inleds en ny era i Kirunas politik. Samtidigt börjar jobbet för... ska vi säga Lars-Kenneth eller kanske Törnnacke?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om