Experterna testar vårvattnet

Vad ska man göra när kranvattnet är brunfärgat och smakar illa? Kirunaborna ställs inför dilemmat så här års varje år och har ett antal alternativ att välja mellan. Men vilket är bäst? NSD lät en expertjury ge svaret.

Flaskvatten, filterkanna eller kallkällan vid Råtsidalen? Expertpanelen bestående av Antero Laurila, Marcus Jönsson och Frida Lind-Oja säger sitt om alternativet till Kirunas humuspåverkade vårvatten.

Flaskvatten, filterkanna eller kallkällan vid Råtsidalen? Expertpanelen bestående av Antero Laurila, Marcus Jönsson och Frida Lind-Oja säger sitt om alternativet till Kirunas humuspåverkade vårvatten.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA 2011-06-04 06:00

Det är vårfloden som drar med sig partiklar som ger ett humusfärgat vatten under en begränsad tid på året.

Ofta ger det en obehaglig bismak, vissa år kan det lukta illa.

Vattnet är enligt tillsynsmyndigheterna tjänligt men med anmärkning.

Ofarligt att dricka
Enligt kommunala bolaget Tekniska verken är det ofarligt att dricka det.

I år har vattnet hittills smakat ovanligt bra. Det är vid vissa tillfällen som man märker av missfärgningen.

Det ser ständigt ut som att någon har glömt att spola i toaletten och man drar sig för att kliva ned i badvattnet.

Efter alla år av dåligt vårvatten har de flesta Kirunabor hittat sina egna lösningar på problemet. Det visar sig genom att det ofta är folk på plats vid kallkällan vid Råtsidalen och emellanåt är det svårt att få tag på flaskvatten i butikerna.

Samtidigt har kannorna som filtrerar kranvattnet blivit storsäljare.

Vilket alternativ till kranvattnet är då bäst? Det är det vi har gått till botten med.

Vi lät tre personer med väl utvecklade smaklökar och tränade gommar vägleda oss.

Klarade testet
Expertjuryn ställdes först inför utmaningen att peka ut de olika vattensorterna i ett blindtest - något som alla tre klarade med glans.

Glas nummer ett innehöll vatten från filterkannan, glas nummer två vatten från kallkälla och glas nummer tre var flaskvatten från Nyckelbryggerier utan smaktillsatser eller kolsyra.

- Det här var svårt. Normalt analyserar man väl kanske inte så mycket när man dricker vatten. Flaskvattnet var lättast att ta ut men jag var ganska säker på de två andra också, säger Antero Laurila, köksmästare vid LKAB:s bolagshotell.

Nästa fråga är vilket vatten som smakar bäst.

Frida Lind-Oja, marknadsansvarig vid Camp Ripan, säger att hon är en stor älskare av vatten.

- Glas nummer ett var godast och mest neutral i smaken. Jag dricker mycket mineralvatten, men vatten som jag tappar från kranen vill jag inte ska ha smak av mineralet och salter, säger hon.

Föredrar filtrerat
Kollegan Marcus Jönsson, restaurangchef vid anläggningen, är inne på samma spår.

Han föredrar det filtrerade vattnet framför allt när han dricker vatten vid sidan av vin.

- Då vill jag gärna ha en helt neutral smak på vattnet. I andra sammanhang kan det vara gott med mineralvatten. På restaurangen har vi hittills kunnat använda kranvattnet, det är en del i vårt miljötänk. Det är bara när det blir riktigt dåligt som vi tar till flaskvatten.

Antero Laurila drabbas av beslutsvånda. Han har svårt att välja efter att ha smakat några gånger på varje glas.

- Först gillade jag vattnet i glaset i mitten (kallkällan), nu är jag förvirrad. Flaskvattnet som ska vara neutralt känns nästan som smaksatt. Men det var gott, allt vatten var gott på olika sätt, konstaterar han.

Fakta Expertjuryn

➤ Antero Laurila, 49, Köksmästare på Bolagshotellet:
Favoritdryck: öl

Så löser jag vårvattenperioden: "Jag dricker kranvatten så långt det är möjligt."

Marcus Jönsson, 33, Restaurangchef, Camp Ripan:

Favoritdryck: vin till maten.

Så löser jag vårvattenperioden: "Jag har inte bott här så länge och inte hunnit utveckla rutinerna. Svärmor har egen brunn i Poikkijärvi, där hämtar vi vatten i bland."

Frida Lind-Oja, 34, Marknadsföringschef, Camp Ripan:
Favoritdryck: Jag dricker mest vatten. Nu är det snart sommar och då blir det kanske lite rosévin.

Så löser jag vårvattenperioden: "Vi hämtar vatten från kallkällan efter Nikkaluoktavägen. Vi har stuga där."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om