Högre priser ska styra gäster till lågsäsongen

Under högsäsong är fjällstationen vid Kebnekaise väldigt välbesökt. Det innebär att dock att det är svårt att upprätthålla den service som Svenska turistföreningen (STF) vill erbjuda sina gäster. Därför har man höjt priserna i hopp om att fler ska komma under lågsäsongen istället.

PRISSÄTTNING. Fjällstationen vid Kebnekaise är ofta fullbokad under högsäsong. Och att många kommer samtidigt - ibland utan att ha bokat boendet innan - kan göra att varmvattnet tar slut, att det blir trångt och att torkrummen inte räcker till. Därför använder STF prisverktyget för att få fler gäster att välja andra datum för sin tur i fjällen.

PRISSÄTTNING. Fjällstationen vid Kebnekaise är ofta fullbokad under högsäsong. Och att många kommer samtidigt - ibland utan att ha bokat boendet innan - kan göra att varmvattnet tar slut, att det blir trångt och att torkrummen inte räcker till. Därför använder STF prisverktyget för att få fler gäster att välja andra datum för sin tur i fjällen.

Foto: Pär Bäckström

KEBNEKAISE2016-09-25 14:12

Det kostar mer att bo på Kebneanläggningen än på STF:s övriga anläggningar bland annat för att den är så populär. Förenklat är priserna som högst när efterfrågan är som störst - och ju mer man betalar desto bättre rum eller bädd får man.

I allmänhet spänner prisintervallet från 495 till 1395 kronor per natt. Priset varierar beroende på säsong, typ av rum eller bädd och om man har bokat i förväg eller inte. STF har haft olika kampanjer med lägre priser under veckor då efterfrågan inte är lika hög. Samtidigt har man i perioder tagit mer betalt för ett par nyrenoverade rum på anläggningen.

Inför årets säsong har STF höjt både pris och standard på det som kallas nödbäddar - golvbäddar som inte kan bokas i förväg och som bara ska användas vid dåligt väder. Under högsäsong kostar en golvbädd från 595 kronor för en STF-medlem och 695 kronor för icke-medlemmar. Det är lika mycket som en säng i sovsal.

STF har en policy om att inte avvisa vandrare som verkligen vill sova inomhus. Är det redan fullbokat är det golvbäddar man erbjuds.

Enligt Marit Sarri, platschef på Kebneanläggningen, är syftet med prishöjningen att få fler att boka boende i förväg och välja ett annat datum om det är fullt. Man ska inte strunta i att boka och räkna med att man i slutändan ändå kommer att erbjudas en golvbädd till ett lågt pris.

Att anläggningen är så populär är alltså inte bara roligt för STF. När det fullt kan till exempel varmvattnet ta slut, torkrummen bli överfulla och det kan saknas sittplatser i matsalen till alla gäster, berättar Marit Sarri.

Prisskillnaden mellan hög- och lågsäsong är cirka 200 kronor. Så stor är också den generella skillnaden i pris mellan Kebne- och Abiskoanläggningen. Enligt Marit Sarri beror det här bland annat på att det finns andra boendemöjligheter i Abisko och för att driftskostnaden för Kebneanläggningen är så hög.

– Alltifrån sophantering till service och transporter av mat är betydligt billigare när man har en anläggning som ligger vid väg. Och Kebnekaise ligger två mil från väg, säger hon.

Det innebär att mycket måste transporteras med helikopter - vilket förstås är dyrt.

Men det är oklart hur väl det här sättet att prissätta egentligen fungerar. Marit Sarri upplever att folk är beredda att betala för att bo inomhus på Kebneanläggningen - trots högsäsong och högre priser.

– Jag har inte uppfattat att folk väljer att tälta istället, utan man vill komma hit. Det vi kan se är att vi måste gå ut med ännu mer information om att det är fullbokat här vissa perioder och att man, för att få en bättre totalupplevelse och service, kan försöka komma när vi har lågsäsong istället och då också premieras med ett lägre pris, säger hon.

STF:s anläggningar har vandrarhemsstandard och enligt Marit Sarri händer det att gäster ifrågasätter standarden i förhållande till priset man betalar.

– Jag tror att folk reagerar eftersom vi håller ett pris som motsvarar ungefär vad det kostar att bo på hotell, men så motsvarar vi inte den standarden i övrigt med egna duschar och toaletter. Man får dela med andra i samma korridor. Det här måste vi kanske bli bättre på att informera om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om