Skotrar, bandvagnar och helikoptrar kom och gick på Kebnekaise fjällstation under gårdagen. Polis, norsk och svensk militär och haverikommissionen arbetar fortfarande intensivt med att söka efter kvarlevor och flygplansdelar efter Herculesplanet.
Carl-Johan Olofsson, ansvarig för bergsverksamheten inom Arméns jägarbataljon, tog sig en kopp kaffe på fjällstationen efter några timmars hårt arbete ute på kraschplatsen.
- Det rullar på, nu när det har gått några dagar börjar organisationen sätta sig, säger han.
Tillsammans med en grupp på 14 personer ansvarar han för säkerheten i området. Under gårdagen arbetade de med att få en säkerhetslina på plats på kammen mellan Kebnekaises nord- och sydtopp.
- Det ligger enormt mycket vrakdelar mellan topparna, det är ett omfattande arbete. Delarna är allt från mikroskopiskt små till större delar på upp till fem meter, berättar Carl-Johan Olofsson.
Efter beskedet kom om att flygplanet exploderat och att alla ombord omkommit förändrades arbetet.
- Det har blivit mer lugn i arbetet, i början var det mer intensivt. Kompetent personal har kommit på plats och nu försöker vi gå fram lugnt och metodiskt. Säkerheten är mycket viktig för alla som jobbar i området.
- Känslan är att det är skönt att hjälpa till, alla är fokuserade på att lösa sin uppgift, säger han.
David Ögren är polisens insatschef på plats i Kebnekaise. Han berättade att de sökt igenom ungefär en fjärdedel av haveriplatsen. Polisens fokus är framförallt att hitta de omkomna kropparna.
- Det går bra, vi gör fynd kontinuerligt. Nu har vi inte lika bråttom, vi vill identifiera alla fem, men det brinner inte i knutarna, säger han.
Två kriminalsökhundar finns på plats och deltar i sökandet. Som säkerhetsåtgärd finns även två lavinhundar i beredskap.
- Det är ett tungt arbete fysiskt, det är mycket gräva och skotta, men det är tungt mentalt också, säger David Ögren.
På Kebnekaise fjällstation samlades intressanta delar från flygplanet i en stor tältkåta. Två norska militärer bar under gårdagen in ett metallfärgat stereoliknande föremål med utstickande sladdar på fjällstationen. De visade upp föremålet för Urban Kjellberg, på haverikommissionen. De höll upp lådan i solljuset från fönstret och vred och vände på det.
- Är det här den svarta lådan, undrade dom.
- Jag vet inte, bär in den i tältet och se till att den inte tinar för mycket, svarade Urban Kjellberg förteget.
Både polisen och haverikommissionen förnekade senare att de skulle ha funnit en av de svarta lådorna som kan ge information om vad som fick Herculesplanet att krascha.