Ska mäta gruvans betydelse för orten

Gruvtillstånden fokuserar mycket på rena miljöfrågor. Nu är det dags att rikta fokus även på socioekonomiska perspektiv, menar Kaunis Iron och IUC Norr.

Per-Erik Lindvall, vd Kaunis Iron, är involverad i nya projektet som ska ta fram mätmetoder för socioekonomiska följderna av en gruvetablering.

Per-Erik Lindvall, vd Kaunis Iron, är involverad i nya projektet som ska ta fram mätmetoder för socioekonomiska följderna av en gruvetablering.

Foto: Herman Öberg

kaunisvaara2019-01-31 10:38

Tillsammans startar de därför ett nytt projekt med start i februari. Socioekonomiska hållbarhetsperspektiv vid gruvetableringar behöver få större plats, menar man.

De ska ta fram mätmetoder, analyser och nyckeltal som visar på gruvetableringars konsekvenser och påverkan av samhälle och ekonomi på både kort och lång sikt.

– Vi behöver utveckla vår tillståndsprocess till att bli en hålbarhetsprövning. Miljöbalken är väldigt tydlig på den punkten att också socioekonomiska faktorer ska belysas och vägas in vid en prövning. Praxis har blivit att det endast är de miljöpåverkande faktorerna som belyses vilket resulterat i en ofullständig prövning. När något är hållbart ska den förutom ha en bra miljöprestanda också leverera positiva sociala och ekonomiska effekter. Alla tre dimensionerna ska vägas samman vid en hållbarhetsbedömning, säger Kaunis Iron-vd:n Per-Erik Lindvall i ett pressmeddelande.

Det förra kommunalrådet Anna Kumpula Kostet blir projektledare för det nya arbetet.

– Pajala har en unik nutidshistoria och det är rätt att starta forskningen här och gå i bräschen för detta arbete. Jag har på nära håll fått följa tidigare gruvans uppgång och fall samt återstarten med Kaunis Iron i mina tidigare uppdrag och yrken. Med min samhällsvetarbakgrund och erfarenhet känns det bra att få fortsätta jobba med utveckling, hållbarhets- och samhällsfrågor som jag brinner för, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om