Nytt liv i Katterjokk

Friluftsfrämjandet driver Katterjokk turiststation i egen regi sedan årsskiftet. Efter flera års stiltje satsar nu föreningen på att utveckla och fräscha upp anläggningen.

FOTO: Alexander Linder

FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KATTERJOKK2009-01-05 06:00
Hösten 2007 kallade Friluftsfrämjandets styrelse i Kiruna till ett krismöte. Det fanns ett stort behov av att renovera Katterjokk turiststation, såväl in- som utvändigt. De årliga intäkterna hade inte räckt till för att göra några investeringar på många år. Föreningen bestämde sig för att antingen sälja anläggningen eller göra en hårdsatsning. Det blev det senare alternativet.
Vid denna tid arrenderades anläggningen ut till andra aktörer och så hade det varit sedan lång tid tillbaka. Friluftsfrämjandets lokala avdelning beslutade sig under förra året för att driva den i egen regi från och med den 1 januari 2009.
Ideellt arbete
- Vi kunde inte rå oss själva helt och hållet då den var ute på arrende. Det blev tungrott. Jag tror man får en större ansvarskänsla när man både äger och driver anläggningen, säger Kari Fredriksson som är ordförande för Friluftsfrämjandets avdelning i Kiruna.
I samma veva bildades en Katterjokkgrupp, bestående av sju engagerade och kunniga medlemmar som var villiga att ta itu med renoveringsarbetet på sin fritid, helt ideellt.
Miljoner med kronor
En preliminär inventering visar att renoveringsbehovet uppgår till en kostnad av flera miljoner kronor. Fast allt fixas inte till på en gång. Förbättringarna ska ske stegvis, år för år.
- Alla våra byggnader behöver en ansiktslyftning. Vi ska gå i genom el- och vattenledningar och förnya fläktsystemet till och börja med.
Turiststationen består av två hus, en huvudbyggnad med boende och en byggnad med reception samt dusch och bastu. Receptionsbyggnaden rymmer två lägenheter och en gammal butiksavdelning. Butiken ska byggas om till lägenhet så snart som möjligt. Källarplanet ska få ett kök. Fasaderna ska fräschas upp.
70-åring
Turiststationen har 70 år på nacken. Man har haft sitt eget reningsverk, men det har blivit gammalt. Nya regler gäller och föreningen måste därför ansluta sig till det nya verket som är på gång, vilket kostar 1,2 miljoner kronor för föreningen.
Andra förändringar har redan skett. Turiststationen har en egen hemsida där bokning och betalning sker. Det ska även finnas en stugvärd tillgänglig under hela säsongen.
Tror på en ljusnande framtid
Kari Fredriksson tog över som ordförande för snart fem år sedan. Hon tror på en ljusnande framtid för Friluftsfrämjandets verksamhet i Katterjokk. Det gäller ju att hänga med i den utveckling som sker på orten.
-Vi vill att Kirunaborna ska återupptäcka Katterjokk som den pärla den en gång varit och att vi
kan locka friluftsfrämjare, naturälskare och barnfamiljer i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om