"Många uppskattar att vi står här"

Förarbevis, nykterhet och hjälm. Poliserna Sanna Bergström och Mikael Nilsson-Lång kontrollerade skoterförare i Katterjåkk på påskaftonen.

BLÅSA. ”Vi har inte haft någon som varit onykter än idag”, säger Sanna Bergström.

BLÅSA. ”Vi har inte haft någon som varit onykter än idag”, säger Sanna Bergström.

Foto: Hanna Dahlström

KATTERJÅKK2016-03-26 22:28

Sanna Bergström är polisaspirant i Gällivare vanligtvis, men är i Kirunafjällen under påsken.

– För att vi ska få lite mer trafik i oss och få skriva rapporter – ordningsböter. Eftersom man är under utbildning är det bra att få mängdträna. Det handlar ju inte bara om att skriva på lappen, utan man ska ju förklara varför man gör det och så. Och att få variera både biltrafik med laser och nykterhet och med skoteråkning är bra.

Förutom att förarna får visa förarbevis och blåsa, så kontrollerar polisen att alla som sitter på skotern har hjälm - ett krav som började gälla vid årsskiftet. Åker du utan hjälm ligger bötesbeloppet på 1500 kronor.

– De flesta vet om att det är hjälmkrav och de flesta vet ju varför man ska ha hjälm.

De dagarna Sanna Bergström har varit på plats har det varit få som kört utan hjälm och få som varit onyktra eller kört olovligen.

– De har skött sig bra. Vi har inte haft någon som varit onykter än idag.

För Mikael Nilsson-Lång vid Kirunapolisen är det andra påsken han jobbar i fjällen och på lördagseftermiddagen hade han gjort blåskontroll på 70 skoterförare under dagen.

– Det är roligt att vara här och träffa folk, många uppskattar att vi står här. Det är det som är charmen med att jobba i Kiruna, när vi har fjällen och det – att få jobba i skoterpatrull och få vara med på sådana insatser, säger han och fortsätter:

– Jag passar på att planera in både Björkliden- och Gränsenpremiären i mitt schema.

Några som är positiva till polisens närvaro är Hjördis och Rolf Lindvall från Luleå, som är uppe i Katterjåkk för att fira påsk med barn och barnbarn. Och för att gå på tur.

– Att vi är ja! Det blir mycket tryggare och bättre, de gör ett bra jobb, säger Hjördis Lindvall.

Rolf Lindvall:

– Skoteråkare ska ju finnas, men det är ju bra att det kollas upp när det gäller fylleri och sådant, säger Rolf Lindvall.

Johan Blomqvist och Lina Karlsson är uppe från Stockholm och hyrde under lördagen en skoter. När de blev stoppade i Katterjåkkstunneln var det första mötet med polis på skotern för deras del.

– Det känns ju mer att det är på riktigt - att det inte är en cykel man kör, säger Lina Karlsson.

När de flesta skoterförarna tagit sig ned från fjället åker Sanna Bergström och Mikael Nilsson-Lång vidare till afterskin på Grönan, för att bland annat kolla nykterheten på dem som tar skoterna hem från afterskin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om