Katten kom hem – efter fem månader

När månaderna gick och kylan kom trodde de att de aldrig mer skulle få se familjens katt, Felix, 2 år, som hade försvunnit under en resa många mil hemifrån. Men då en sista efterlysning skulle göras ringde plötsligt telefonen.

– En riktig solskenshistoria, säger Kenneth Palo i Boden.

11 december 2017 09:55

Det var den 10 juli, när han och sambon Josepine Andreasson hade varit på besök hos Kenneths pappa i Kivijärvi utanför Korpilombolo, som allt började. Med sig hade de sin 2-åriga bondkatt Felix, och när de skulle åka hem smet katten ut.

– Eftersom Josepine skulle börja jobba hade vi bråttom. Istället bestämde vi att min morbror som också var där men bor i Luleå skulle ta med Felix när han dök upp, säger Kenneth Palo.

Så blev det. Och först verkade allt gå enligt planerna. Tills Felix under ett stopp i Överkalixbyn Nybyn, mer än 11 mil hemifrån, tog chansen och smet igen – och inte gick att hitta.

– Vi åkte dit direkt för att leta och har sedan dess varit dit ett femtontal gånger. Det var för jäkla hemskt, säger Kenneth Palo och berättar att han och sambon även pratade med ortsborna, skrev lappar och provade sätta ut en speciell kattfälla.

Hoppet ställdes till att han vid ett tillfälle hörde Felix jama – och att nästan hela Nybyn engagerade sig och rapporterade så fort katten skymtades. Men för en månad sedan, då inte ett spår hade setts av Bodenkatten på mer än tre veckor, väcktes ändå tvivlet.

– Jag tänkte att någon kanske hade skjutit honom eller att något annat hade hänt. Min sambo sa att ”det är bara att acceptera”, säger Kenneth Palo.

Trots allt beslöt han sig för ett tiotal dagar sedan, när nysnö hade fallit, för att kolla upp om några tassavtryck hade setts. Då hände det märkliga:

– Precis när jag tar telefonen ringer det. Det är en man från Nybyn. Han berättar att en katt hade ”knackat” på verandadörren när det var minus tjugo grader ute, att katten sedan dess hade varit inomhus men att det var lite besvärligt eftersom han själv var allergisk.

Kattägarna kastade sig bums in i bilen och åkte upp till Överkalix – och visst var det Felix.

– När katten såg oss skrek han till för att han blev så glad, berättar Kenneth Palo och låter inte så lite känslosam han heller.

Idag är Felix hemma och verkar må bra. Men lite kuriosa är att Bodenparet tidigare råkade hämta hem fel katt från Nybyn: en dubbelgångare till Felix som emellertid snabbt visade sig ha helt andra vanor och så småningom kunde härledas till en annan familj.

Har ni firat att den riktiga Felix är tillbaka?

Kenneth Palo skrattar:

– Jadå, han har fått flera katt-stickers som han gillar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Engström-Andersson