Stora problem med vildkatter i Karungi

Under tio år har Ros-Mari Barmosse hjälpt över 20 herrelösa katter att få permanenta hem. Antalet hemlösa katter verkar öka, och nu måttet är rågat: "Det får inte fortsätta så här", säger hon.

STOR OCH LITEN. Karolin Svedlund (till vänster) håller 
i ­Knappen, Ros-Mari Barmosse i Ronja.

STOR OCH LITEN. Karolin Svedlund (till vänster) håller i ­Knappen, Ros-Mari Barmosse i Ronja.

Foto: Saga Skovdahl

KARUNGI2015-08-06 08:30

I hennes kök står en kattbur med en handuk för gallret. Där inne finns Ronja, en grå och vit kattunge som hittades i slutet av förra veckan. När hon hittades mådde hon inte alls bra. För tillfället har Ros-Mari Barmosse fyra herrelösa katter hos sig som hon söker hem åt. Hon och svärdottern Karolin Svedlund har gått en runda i byn för att skaffa sig en uppfattning om hur många vildkatter som finns i området. De uppskattar att mellan 30 och 40 katter kan vara herrelösa och eftersom honkatter kan få två kullar under sommarhalvåret finns en stor risk att situationen bara blir värre.

Hos Ros-Mari Barmosse finns två andra kattungar som hon tagit hand om, Bonnie och Clyde. Deras mamma verkar redan vara dräktig igen. Ros-Mari och Karolin har kontaktat länsstyrelsen, polisen och Kattakuten i Norrbotten - en ideell förening som hjälper herrelösa katter att få permanenta hem.

Under torsdagen håller de ett möte för bybor för att ta reda på hur de ser på saken och för att få en uppfattning om hur många katter som har fasta hem i byn. En kattsanering är planerad och frivilliga som kan kontrollera om någon katt fastnar i de fällor som kommer att ställas ut behövs. Då bör de katter som har fasta hem i byn hållas inne. Målet är att så många katter som möjligt ska få vård och därefter permanenta hem.

Det långsiktiga målet är att kunskapsnivån hos allmänheten höjs att folk tar ett större ansvar för sina djur. Kastrering och chipmärkning är viktigt, menar Ros-Mari Barmosse och Karolin Svedlund. De tror att många tänker att katter är lättskötta djur som i princip klarar sig själva - vilket de menar är en grov missuppfattning:

– Det borde finnas mycket hårdare krav som dem som skaffar katt. Jag vill att djurskyddslagen skärps. Djur är inga leksaker, de kräver vård och omsorg. Många verkar också tro att kastrering och chipmärkning är dyrt, men det stämmer inte, säger Karolin Svedlund.

Katter som övervintrar utomhus kan dö eller få köldskador. Knappen, en av Ros-Maris katter, hade en bruten svans som fick amputeras. Ägarna hon söker till katterna måste vara seriösa:

– Jag har sett kattungar utomhus på vintern och vet att de lär dö eller kommer att få det väldigt svårt. När jag tar dem från eländet i naturen och försöker få dem tama vill jag inte skicka dem till nästa elände, utan de ska komma till hem som är bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om