Ingen kritik mot hanteringen av hoten vid skolan i Karungi
Skolans företrädare agerade helt rätt när krissituationen i Karungiskolan uppstod, då en 48-årig pappa uttalat dödshot i höstas.Det har utredaren Lars-Börje Sehlberg kommit fram till.
Att skolan inte stängdes omedelbart är någonting som många föräldrar varit starkt kritiska till.
Men det är ingenting som den externa konsulten Lars-Börje Sehlberg, vid Öhrlings pricewater house coopers har kritiserat i sin utredning, som presenterades för barn-och utbildningsnämnden under gårdagen.
- I och med att skolan hade kontroll över situationen och barnens säkerhet hela tiden var i fokus har jag ingenting att kritisera. Vid intervjuer med personalen visar det sig att de inte anser att de skulle ha agerat annorlunda. Hade de velat göra annorlunda hade jag lyft fram det i rapporten, säger Sehlberg.
Unik händelse
Några dagar efter dödshotet återvände 48-åringen till skolområdet med knivar, då informerades föräldrarna direkt.
- Det första tillfället var en unik händelse och barnens säkerhet sattes i första rummet.
Nu har hela händelseförloppet från dödshoten, ansökan om besöksförbud, pappans närvaro med knivar vid skolgården, barnens säkerhet och kommunikationen utretts.
I utredningen visar det sig att det var föräldrar som uppmanade skolans personal att kontakta polis efter dödshoten. Den visar också att allt fokus riktades mot barnens säkerhet och att såväl polis som både förvaltningschefen Sven Forsberg som barn- och utbildningsnämndens ordförande Kåre Strömbäck var på plats inom en halv timme. Samma dag beslutades att anlita vakter.
Skolan har efter händelserna gjort polisanmälan, rapporterat händelserna till socialtjänsten och till Arbetsmiljöverket. Personal- och föräldramöten har genomförts och det har också förts dialog med den 48-årige pappan.
Intervjuer utförda
Sehlberg har i utredningen utfört intervjuer och kommit fram till att "skolan har på alla nivåer agerat på ett strukturerat och systematiskt sätt".
I utredningen framförs ingen kritik.
Sehlberg betonar dock att snabba beslut om framtiden är viktig.
Den bärande frågan är hur "de uppstådda problemen ska hanteras vidare".
Sammanlagt har kostnaden efter händelserna i Karungi kostat kommunen drygt 350 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!