Bucht: "Stad och land hör ihop"

Svensk landsbygd ska revolutioneras – och det kan ske med norska lösningar. Ansvarige ministern Sven-Erik Bucht bekräftar att han tittar noga på grannlandets politik.

Landsbygdsbo. Bucht tror att hans bakgrund vinner respekt.

Landsbygdsbo. Bucht tror att hans bakgrund vinner respekt.

Foto: Maria Engström-Andersson

Karungi2016-12-05 06:00

När Stefan Löfven höll sin första regeringsförklaring lovade han en politik för hela landet. Den nya regeringen skulle ta tag i den landsbygd som blivit försakad under så många år. En landsbygdskommitté föddes och Haparandas före detta kommunalråd Sven-Erik Bucht utsågs till landsbygdsminister.

Nu brinner det andra ljuset i adventsljusstaken i Buchts kök hemma i Karungi i södra Tornedalen. Halva mandatperioden har gått och han ser tillbaka på två år som han beskriver som intensiva och spännande. På två år där media har börjat visa allt större intresse för frågorna i hans statsrådsportfölj och där regeringen har gjort glesbygdsfrämjande satsningar som att avsätta pengar till bredbandsutbyggnad och höja statsbidragen till kommunerna.

– Vi har satt landsbygdsfrågorna i fokus, säger Sven-Erik Bucht.

Och fler satsningar ska komma. Det kommunala skatteutjämningssystemet är under utredning och i januari presenterar landsbygdskommittén sitt slutbetänkande med målet att skapa en sammanhållen landsbygdspolitik. Efter det kan det börja hända saker på allvar.

Sven-Erik Bucht är övertygad om att landsbygden behöver riktade ekonomiska stöd. Han sneglar mot Norge som i olika former har lösningar som skatteavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter i glesbygd och nedskrivning av studieskulder för den som tar anställning i en kommun på landsbygden.

– Det finns all anledning att titta på den norska modellen. De har lyckats mycket bättre. Vi måste se på dem som har lyckats och titta på vad de har gjort och om vi kan ta vissa delar och föra över hit.

Hur utbildad personal ska lockas till landsbygden är en av de vanligaste frågorna Bucht får och han tycker att nedskrivna studieskulder är en intressant lösning.

– Man har stimulerat folk till att söka sig till de kommunerna. Vi tittar på Norge och den norska modellen.

Vilka är de största fördelarna med Norges landsbygdspolitik?

– Man har en mer levande landsbygd och det finns en förhållandevis bättre service just för att man har jobbat med riktade stöd från den nationella politiken.

Något Sven-Erik Bucht är mindre intresserad av är lokal beskattning av råvaror som malm och vattenkraft.

– Jag tror att vi ska ha det skatteutjämningssystem vi har i Sverige. Det har tjänat landet bra och gjort väldigt mycket för många landsbygdskommuner. Utjämningssystemet har gjort att man har kunnat bibehålla någorlunda bra service i alla kommuner.

Systemet utreds eftersom regeringen vill att de kommuner med allra sämst ekonomi ska få bättre stöd.

– Vi kan inte ha det så i Sverige, att några kommuner är så illa däran att de inte kan erbjuda jämbördig service. Nu sätter vi ut tio miljarder till kommunerna för att de ska kunna satsa på välfärden, men vi måste få ett långsiktigt system för det här.

När Bucht fick samtalet från Stefan Löfven visste han först inte om han skulle tacka ja till att bli statsråd. Men efter att ha sovit på saken kom han fram till att han inte kunde svika alla norrbottningar som personkryssade honom.

Sedan dess har han veckopendlat till Stockholm från Karungi. Han tror att det gynnar hans politiska arbete att han själv är landsbygdsbo.

– Jag vet vad jag talar om när jag talar om svensk landsbygd. Jag vet vad jag talar om när jag talar om jordbrukspolitik. Jag kan tala med en bonde om hur man plöjer en åker och jag kan tala om skogen och skogsindustrin för jag känner till den väl.

Som landsbygdsbo och landsbygdsminister ser Sven-Erik Bucht ett Sverige som har slitits isär. Han ser stora klyftor mellan stad och landsbygd och jämför med USA:s rostbälten och missnöjesyttringarna i samband med EU-folkomröstningen i Storbritannien.

– Om du lämnar bygder bakom dig och bara låter dem vara är det ju en risk att det blir det man kallar för rostbälten i USA. Det ringde en varningsklocka redan under brexit. De gamla industristäderna röstade ju mot ett välbeställt London. Så ska vi inte ha det i Sverige.

Bucht tycker att det är viktigt att förstå hur mycket landsbygden och dess näringar som skogsbruk och livsmedelsproduktion betyder för hela landet, även för städerna.

– Det var exportindustrin som lyfte Sverige till att bli ett av Europas rikaste länder. Det alla kanske inte tänker på är att mycket av vår exportindustri finns på landsbygden.

Flera gånger under intervjun betonar Sven-Erik Bucht vikten av kompetensförsörjning på landsbygden.

– Därför är landsbygdsnära högre utbildning jätteviktig, säger han.

– Tappar vi export kommer hela landet lida. Inte bara landsbygden, utan än värre blir det i städerna. Stad och land hör ihop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om