Bucht om sitt omvälvande år i maktens korridorer

Från att ha anklagats för svartbygge till att vikariera för statsministern. Länets enda statsråd, Sven-Erik Bucht, har onekligen haft ett omvälvande första år som landsbygdsminister. ”Det gäller att alltid ha telefonen igång”.

Landsbygd. Det här i Karungi som Sveriges landsbygdsmininster, Sven-Erik Bucht, försöker koppla av.

Landsbygd. Det här i Karungi som Sveriges landsbygdsmininster, Sven-Erik Bucht, försöker koppla av.

Foto: Erik Simander

KARUNGI2015-08-02 14:50

Det är en för den här sommaren typisk dag när NSD åker till Karungi för en pratstund med Sven-Erik Bucht som är hemma på ”semester”. Molnen är täta och regnet hänger minst sagt i luften när Bucht tar emot.

Runt omkring i det idylliska landskapet är det grönt och i den stora villaträdgården växer blommor och grönsaker så det knakar.

– Jag och min fru Mervi tycker om att odla grönsaker och hålla på med blommor, säger Sven-Erik Bucht som bor i en lantlig miljö ­– passande en landsbygdsminister.

Vad har du gjort i sommar?

– Jag har hunnit vara hemma en och en halv vecka. Jag planerar att vara hemma lika länge till. Men alltid är det någonting och telefonen måste alltid vara igång. Jag har även haft några telefonmöten. Annars har jag tittat efter hjortron, sysslat med trädgårdsarbete och fiskat lite lax.

Hur vill du sammanfatta ett år som landsbygdsminister?

– Landsbygdsfrågorna är i fokus. I valrörelsen lyfte alla partier upp landsbygdsfrågorna. När vi fick bilda regering tillsatte vi en landsbygdskommitté där alla partier ingår. Uppdraget är att ta fram en sammanhållen landsbygdspolitik som håller och är långsiktig. Som landsbygdsminister har man också flest EU-frågor att hantera. Exempelvis fiske, jakt och jordbrukspolitiken i stort. Därför tillbringar jag mycket tid i Bryssel. Samtidigt reser jag mycket i hela Sverige, det är oerhört viktigt.

Du är väl påpassad?

– Mycket. Kanske mera än jag trodde. Men så ska det vara. Vi ska som politiker granskas hårt.

– Samtidigt finns det en problematik när Norrbotten inte haft en minister under lång tid. Folk vänder sig till mig med frågor som inte tillhör mitt ansvarsområde. Då kan jag inte alltid uttala mig offentligt. Men jag har goda relationer med de 23 andra ministrarna och jag pratar med dem även om det inte märks utåt.

Hur ska landsbygden överleva?

– Det handlar om jobb och service. Finns väldigt många åtgärder att vidta. Jag vill inte föregripa den kommitté som tillsatts, men en sak är att det finns bredband ute på landsbygden. Det är nästan viktigare än när vi elektrifierade Sverige. Aldrig tidigare har det funnits så mycket pengar till bredband som nu. Av totalt 4,5 miljarder kronor är 3,3 miljarder öronmärkta för landsbygden och 1,2 miljarder till norra delen av landet där avstånden är långa.

– En annan viktig sak är livsmedelsbutikerna. På tio år har dessa minskat från 2 900 till 1 200. Därför har vi fördubblat anslagen till detta. Vi vill att dessa butiker ska bli servicepunkter.

Bucht fortsätter:

– De gröna näringarna är basen, inte minst jord- och skogsbruket. Men också besöksnäringen är oerhört viktig.

Bucht säger också att jakten är viktig för glesbygden och Norrbotten.

– Inte minst fjälljakten som engagerar många. Den ska vara lokalt förankrad. Därför är vi på väg att återgå till de regler som gällde före 2007.

Landsbygdministern efterlyser också höjd livsmedelsproduktion i landet.

– Det är jätteviktigt för landsbygden. Nu är vi bara till 50 procent självförsörjande. I Norrbotten ännu mindre. Vi har jord, vatten, kunnande med mera för att producera mycket mera. Här måste vi hjälpas åt från många håll, inte minst från producenthåll som måste vara med och bättre marknadsföra våra inhemska produkter. Det är också viktigt att vi som konsumenter väljer dessa produkter.

Sven-Erik Bucht har under sin ettåriga sejour som landsbygdsminister råkat ut för en rejäl mediestorm. Det var DN som skrev om ett antal skogskojor som Bucht hade på sina marker utan bygglov.

– Det var precis i början. Jag sökte bygglov i efterhand men det visade sig att jag inte behövde. Jag fick rätt till slut.

Sven-Erik Buchts politiska karriär tog rejäl fart när han lyckades få Ingvar Kamprad att bygga Ikea i Haparanda. Sedan dess har vänskapen mellan Bucht och Kamprad bestått.

– Den har blivit väldigt djup. Vi talas vid i telefon var och varannan vecka. Han har varit hit och jag har besökt honom i Älmhult. Men jag har även varit i Lausanne medan han hade huset kvar där, plus på hans lilla vingård i Frankrike.

Vad står först på tur när riksdagsarbetet återupptas?

– En jättehet fråga är mjölkkrisen. Den har satt bönderna i en besvärlig sits. Krisen berör hela Europa och det beror på överproduktion.

Sven-Erik Bucht är för övrigt den tredje ministern från Norrbotten i modern tid. De två andra är Curt Boström och Anders Sundström, också de socialdemokrater.

Buchts politiska karriär

SSU 1968.

Fritidspolitiker i 15 år.

Kommunalråd i Haparanda 2003–2010.

Riksdagsledamot 2010.

Landsbygdsminister 2014–

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om