Byborna protesterar

Alla är nöjda över beslutet att muddra vattnet utanför Karlshäll på kvicksilver.
Nu rasar flertalet Karlsviksbor över kommunens plan att lägga muddermassorna bara cirka 150 meter från samhället.
– Vi drömmer ju om att utvecklas men att lägga en stor kvicksilverhög här är som att lägga en våt filt över Karlsvik, säger trebarnspappan Mattias Lundborg.

Mattias Lundborg vill inte ha en kvicksilverhög utanför sin bostad.

Mattias Lundborg vill inte ha en kvicksilverhög utanför sin bostad.

Foto: Kurt Engström

KARLSVIK2013-08-21 21:01

I februari i år hade kommunen och Karlsviksborna ett samrådsmöte om miljöprojektet Karlshäll som endast ligger några hundra meter från Karlsvik. Samtliga inblandade, även Karlsviksborna, är mycket positiva över att muddringen av kvicksilver äntligen ska dra igång.

I samband med samrådsmötet som avhandlades i februari och som oroade allmänheten mest är kommunens förslag att lägga muddringsmassorna, kvicksilvret, på ett ställe som i folkmun kallas Barktippen som ligger mellan Karlshäll och några promenadsteg från Karlsvik. Under onsdagen träffades parterna på nytt för ett informationsmöte.

Starka protester

Byborna protesterade högljutt redan i februari men kommunens plan ligger fast.

Mattias Lundborg och flera andra bybor känner sig minst sagt förda bakom ljuset, flera anser att kommunen inte lyssnar på folkets oro.

– Samrådet känns bara som ett spel för galleriet, det känns som att beslutet redan är taget, säger Mattias Lundborg.

Christina Jonasson, konsult för projektet, anser att man slår två flugit i en smäll genom att lägga muddermassorna på Barktippen eftersom det även där ligger kvicksilver.

Starkt förenklar är planen att lägga muddermassorna från vatten på Barktippen och därefter försegla högen efter alla gängse regler.

Tar kritiken på allvar

Marianne Kallin, projektchef på tekniska förvaltningen har kritiken från Karlsviksborna på allvar.

– Kritiken finns med i tillståndsprövningen som skickas in till domstolen. Det finns även andra tillfällen under processen att lägga fram egna förslag, säger Marianne Kallin.

Det återstår en hel del innan muddringarna kan starta.

– Förhoppningsvis ska vi kunna starta 2016 och vara klar 2018. Totalt handlar det om cirka 150 kilo kvicksilver, säger Christina Jonasson.

Hela miljöarbetet är finansierat att Staten och räknas kosta cirka 150 miljoner.

Bybornas kritik är glasklar.

Plocka upp kvicksilvret ur vattnet - men lägg muddermassorna någon annanstans.

Bakgrund

År 1962 stängdes slipmassefabriken i Karlhäll. Den hade då varit igång i närmare 50 år, från 1912. Under en tioårsperiod användes kvicksilver i produktionen och orenat processvatten släpptes ut i Notviken. Det här innebar att kvicksilverförorenat sediment samlats på delar av vikens botten. Sedan 2011 pågår förberedelser inför sanering av dessa föroreningar. Naturvårdsverket anser dock att det förorenade bottenslammet måste tas upp innan giftet sprids ut i Lule älv. I höst börjar pilotprojekten om hur man går tillväga på bästa sätt.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om