Sixten i Keinovuopios nya värmepump krävde helikopter

Värmepumpens resa till Sixten Jensen, 58, blev krånglig. Men den coronastängda gränsen är olaglig, enligt experter på mänskliga rättigheter. Ändå fortsätter svenskar att stoppas.

Sixten Jensen, 58, i Keinovuopio fick transportera upp de som skulle installera värmepumpen med helikopter för att de inte fick lov att korsa gränsen till Finland.

Sixten Jensen, 58, i Keinovuopio fick transportera upp de som skulle installera värmepumpen med helikopter för att de inte fick lov att korsa gränsen till Finland.

Foto: Privat

Karesuando2020-05-09 15:17

Livet är inte helt enkelt i gränstrakterna just nu. För de fem fastboende i byn Keinovuopio, dit man på vintern tar sig via en isväg från finska sidan, innebär den stängda gränsen till följd av coronapandemin att de tvingas köra till Karesuando för att proviantera. Plötsligt fick de nio mil enkel väg för att handla mat och bensin.

– Vi får inte åka till Kilpisjärvi dit det bara är två mil. Tänk hur mycket dyrare det här har blivit för oss, säger Sixten Jensen, som dessutom upptäckt att någon satt upp viltkameror för att övervaka finska sidan.

Han stötte på problem när han skulle installera sin nya luftvärmepump i huset. Utrustningen och själva pumpen kunde överlämnas i Karesuando, för dit har han fått dispens att åka. 

Men de två installatörerna fick flyga helikopter från Kurravaara utanför Kiruna.

– Ja, du hör ju vilket krångel, säger Sixten Jensen.

En av värmeteknikerna bekräftar den ovanliga tjänsteresan.

– Det var lite häftigt att vi fick åka helikopter. Men för att få med alla grejer vi behövde fick Sixten först möta upp i Karesuando, säger Henrik Kuoppala på Save-it naturvärme i Kangos.

Sixten Jensen slapp som tur var ta kostnaden för helikoptern. Sedan tidigare var det planerat att företaget som tillverkat pumpen skulle spela in en reklamfilm med Sveriges mest avlägsna kund. Men att ta helikopter dit var inte planerat.

– För någon kostade det här 20 000-30 000 kronor, säger Sixten Jensen.

Vi har rapporterat hur svenska renskötare skurits av från sina renar i Nordnorge eftersom gränsövergången i Karesuando stängts. Men senaste veckan har experter på juridik och mänskliga rättigheter i Finland kritiserat stängningen, som de menar bryter mot finska medborgares grundläggande rättigheter och även svenskarnas.

– EU-lagen möjliggör stängning av en viss gränsövergångsplats och återinförande av gränskontroll vid EU: s inre gränser. Gränskontroll innebär dock att man kontrollerar människors identitet och EU-medborgarskap, inte att neka dem att passera gränsen, säger Martin Scheinin, professor i mänskliga rättigheter till finska Yle.

Men folk fortsätter att stoppas, berättar Sixten Jensen vars kompis på lördagsmorgonen ska ha fått passera gränsen vid Muonio. Han behövde bara visa upp körkortet.

– I Muonio släpper de över, men inte i Karesuando. Det är en riktig soppa, säger Sixten Jensen.

Karta: Keinovuopio
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!