Länstrafikens svar på taxikritiken från byarna

Länstrafiken vill gärna att folk hör av sig med klagomål på sjukresor färdtjänst som inte fungerar som det ska. "Man ska känna sig trygg när man åker", säger Maria Isaksson, Länstrafiken.

Missnöjet med sjukresor och färdtjänst är stort i Karesuando och byarna omkring. Länstrafiken hoppas att de som är missnöjda ska höra av sig med klagomålen.

Missnöjet med sjukresor och färdtjänst är stort i Karesuando och byarna omkring. Länstrafiken hoppas att de som är missnöjda ska höra av sig med klagomålen.

Foto: Maria Unga

Karesuando2020-11-19 05:00

Missnöjet med sjukresor och färdtjänst är stort i Karesuando och byarna runt omkring. PRO föreningen har startat ett upprop och samlar in namnunderskrifter. 

Klagomålen gäller långa framkörningstider, kalla bilar, språkliga förbistringar, trötta chaufförer som kör fel. Flera personer som vi pratat med i Karesuando drar sig för att boka en sjukresa eller färdtjänst. 
– Det är inte bra om man känner så, man ska känns sig trygg när man åker, man ska kunna förstå föraren så att de kan ha en dialog. Jag uppmanar ändå folk att åka, om det är problem så följer vi upp det, en transportör måste fylla kraven som är ställda i avtalet, säger Maria Isaksson, chef kundservice Länstrafiken. 

Hon uppmanar alla som upplever problem att höra av sig.  
– Om man har synpunkter på en resa och tycker att det inte har fungerat så är det jätteviktigt att vi får reda på det så att vi kan göra en avvikelse och utreda. 
Under oktober och november har det kommit in totalt sju avvikelser.
– Jag har inte hört att det ska vara något speciellt problem, de som jobbar med avvikelser brukar signalera om det är onormalt mycket eller många av samma typ. 

Innan årsskiftet 19/20 så var det den lokala taxientreprenören som ensam anlitades för sjukresor. Men nu finns ett avtal med två parter, Transport i Norrland och Fyra vindar i Karesuando. 
– Karesuando har väldigt få uppdrag, det varierar förstås från dag till dag, från beställningscentralens sida så måste fordonstypen stämma och sedan går man efter lägsta pris när man väljer vilket fordon som ska få uppdraget, säger Maria Isaksson. 

Fyra vindar i Karesuando har slutat få körningar helt under de tre senaste veckorna. 
– Det beror på att ägaren har meddelat oss att vi ska stänga bilarna, att han inte kör. Det är det beskedet jag har fått av honom. 
Kan man göra så om det finns en upphandling? 
– Vi har godkänt en tillfällig stängning av fordon men om man har skrivit på ett avtal där man upplåter ett antal fordon så ska ju det gälla. Sedan kan det finnas situationer som gör att man blir befriad från avtalet men det måste finnas goda skäl till det.  
– Vi på Länstrafiken är angelägna om att det ska fungera för medborgarna, det är väldigt viktigt. Vi får se om vi inte kan komma till rätta med känslan av otrygghet genom dialog och att man meddelar om det är problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!