Bensinmack läggs ned i Karesuando
Karesuando blir av med en bensinmack den 1 mars. OK/Q8 stänger ned pumparna.- Försäljningen är för låg för att bära kostnaderna, säger Staffan Magnusson, vd OK Norrbotten.
OK/Q8 i Karesuando stängs den 1 mars i år.FOTO: Håkan Siggemo
Foto: Håkan Siggemo
Men nu är det snart slut på gamla tider. OK Norrbotten, som ingår i OK/Q8-kedjan, tog under senhösten beslutet att lägga ner macken. Gunvor Töyräs butik kommer att finnas kvar, men bensin- och dieselpumparna stängs ned söndagen den 1 mars.
- Det känns vemodigt, säger hon.
Gammal anläggning
Staffan Magnusson är OK Norrbottens verkställande direktör:
- Det är en gammal anläggning och det behövs stora investeringar för att fortsätta driva den, säger han.
Enligt Staffan Magnusson skulle det kostat runt en halv miljon kronor att investera i anläggningen så att den uppfyller dagens krav. Cisterner och pumpar skulle i så fall varit tvunget att bytas. Det hade också varit nödvändigt att datorisera anläggningen.
- Marginalerna är så pressade i den här branschen och förtjänsten så liten. Då blir det svårt att driva mackarna med liten försäljning, säger han.
Pumplagen inte anledningen
En tröst för Karesuandoborna är att det finns fler stationer i närområdet. Statoil är kvar i byn. Och på andra sidan gränsälven finns det en finsk mack.
De senaste åren har pumplagen skapat mycket debatt. Pumplagen innebär att stationer som säljer mer än en miljon liter drivmedel per år, också måste kunna erbjuda minst en typ av förnybart drivmedel som exempelvis etanol. Den delen av lagen börjar gälla den 1 mars.
Många menar att den bidrar till mackdöden i glesbygden eftersom det blir för kostsamt för små mackägare att investera i den nödvändiga utrustningen. Men enligt Staffan Magnusson är inte detta skälet till att macken läggs ner.
- Stationen i Karesuando kommer inte upp i den volymen. Där har vi sålt omkring 600 000 liter per år, säger han.
Medel till landsbygden
På torsdagen beslutade regeringen att betala ut 30 miljoner kronor till drivmedel på landsbygden, varav cirka fem miljoner går till Norrbotten. Syftet är att öka tillgängligheten till service i gles- och landsbygder. Näringsdepartementet skriver i ett pressutskick att huvudskälet till att stationer läggs ner beror på bensinbolagens rationalisering och inte på pumplagen.
Där det bara finns en station på orten ska det finnas möjlighet att få investeringsstöd för pumpar med förnybara drivmedel, med upp till 85 procent av kostnaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!