Laxfattigt i Kangos

Viktigast på laxfestival? Mat, vin och sällskap. I alla fall om du frågar Pekka Kuivala från Uleåborg.

BILJETTKRIS. Laxfestivalens arrangörer fick använda sig av gamla pimpeltävlingsstartkort då antalet anmälda till Laxfestivalen översteg förväntningarna.

BILJETTKRIS. Laxfestivalens arrangörer fick använda sig av gamla pimpeltävlingsstartkort då antalet anmälda till Laxfestivalen översteg förväntningarna.

Foto: Simon Eliasson

KANGOS2014-07-12 16:06

En succé. Så kunde 18:e upplagan av Kangos laxfiskefestival benämnas, redan innan den var över.

Anledningen är så klart det vida omskrivna fantastiska laxåret. Rekordmånga laxar har vandrat upp i Torneälven - och förhoppningsvis har väl en del av dem hittat in i Lainio älv.

– Vi har sålt så mycket biljetter att vi var tvungna göra en nödlösning. Årets pimpeltävlingskort fick göras om till Laxfestivalkort, det var tur vi hade dem, säger laxgeneralen Lars Ylvin.

Totalt var det under fredagskvällen ungefär 200 fiskare som väntade på startskottet vid 19:00. Ungefär lika många "coachade", enligt Ylvin.

Inledningsvis var entusiasmen något dämpad, på grund av något som var kanske århundradets storm i Kangos. Blixten dundrade och regnet öste ner.

– Fiskarna klarar sig alltid, de är vana. Och kanske sätter regnet fart på laxarna, de har varit lite svårfångade i den här värmen som varit den senaste tiden, säger Lars Ylvin.

Pekka Kuivala och hans vänner från Uleåborg hade satsat på att fiska nära Särkimukka, gränsen till tävlingsområdet. Platsvalet var nog ingen slump med tanke på att en av dem, Tapio Härkönen, vann Laxfestivalens tävling år 2012.

Vid platsen hade de ett litet basläger med en brasa och fina stenar att sitta på. I början av kvällen var det bara Tapio som fiskade - de andra avvaktade, blixten slog fortfarande inte alls långt borta.

Pekka Kuivala var inte så stressad över den uteblivna fisketiden - det viktigaste var umgänget.

– Jag och Tapio träffades för tre år sedan av en ren tillfällighet. Sedan dess är vi som bröder, vi gör allt tillsammans, säger Pekka Kuivala.

Han och de andra skulle alla övernatta i Tapios hus, en kåk i Kangos han köpt för tio år sedan. Sedan han köpte huset har han varit med i åtta editioner av Laxfestivalens fisketävling.

Lite senare framåt kvällen sprack kvällssolen igenom de tunga molnen. På himlen syntes dubbla regnbågar och tidvis blixtrade det i fjärran.

Lax vakade regelbundet i älven, ofta alldeles nära Tapios fluga. Men den var svårflirtad.

Han var tvungen hitta något som skulle förvåna dem. En med rosa inslag? En buskig? En jättestor?

– Nej, nej, nej, nej. Den här kanske, svart och gul. Med lite silver, silver måste man ha. Jag vet inte vad det är, men det verkar fungera här, säger Tapio Härkönen.

På lördagens eftermiddag kunde arrangörerna konstatera att bra flugval eller ej - någon fiskelycka att tala om hade det inte varit.

– Det blev bara en lax, säger Lars Ylvin.

Vinnare blev också en Uleåborg-bo: Jani Käntö, med en lax på 4,22 kilo. Jani åker hem till Finland 10 000 kronor rikare.

Laxfestivalen i Kangos

- Arrangerades i år för 18:e gången

- Arrangör är Kangos Fiskevårdsområde tillsammans med Kangos IK.

- Tävlingen startade på fredag kväll och fortsatte till lördag eftermiddag. På lördagskvällen var det dans och underhållning, bland annat med Martinez från Sundsvall.

- Första pris i laxfisketävlingen är 10 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om