Få stora harrar i Kamlunge

Vinnarfisken i Kamlunge, en av fiskeplatserna i årets Harrens dag-tävling, blev nätt och jämnt godkänd.

MATFISK. Jon Wikström från Övermorjärv tycker att harren är en riktigt fin matfisk.

MATFISK. Jon Wikström från Övermorjärv tycker att harren är en riktigt fin matfisk.

Foto: Saga Skovdahl

KAMLUNGE2015-07-26 15:28

Årets fisketävling var den tjugosjunde i ordningen och i år var fiskeplatserna tre – Kamlunge, Jockfall och Narken. I Männikkö ställdes tävlingen in efter "organisationsproblem", enligt Bertil Öberg, tidigare tävlingschef i Kamlunge och numera ansvarig för kontakten med arrangörerna vid de andra fiskeplatserna. Tävlingen är det största som händer i Kamlunge, en by med knappt trettio bofasta, under året.

– Det är ett sätt att hålla liv i byn. Många hemvändare och stugfolk hjälper till som funktionärer, säger Bertil Öberg.

Arne Johansson, nuvarande tävlingschef fyller i:

– Tävlingen skulle inte gå att arrangera utan deras hjälp och utan hjälp från andra byar.

Till årets tävling i Kamlunge såldes 301 startkort i vuxenklassen och 28 i ungdomsklassen, men långt ifrån alla var med och fiskade – ett startkort innebär att man är med i lottdragningen som avslutar kvällen och bland annat ger chans på ett par tusen kronor. Andra kom för den halstrade siken och för musikunderhållningen. Arne Johansson uppskattar att ett hundratal personer fiskade.

En av deltagarna var Jon Wikström från Övermorjärv som inte fått napp när NSD pratade med honom:

– Det svåra är att hitta harren. De brukar hålla till bakom stenarna i kanten mellan strömman och det lugnare vattnet.

Kamlunge en god barnkammare för harren, enligt arrangörerna.

– Det finns gott om harr här, men tyvärr är den för liten, säger Arne Johansson, och berättar att många av de campare som kommer till Kamlunge är fritidsfiskare som gärna fiskar harr.

Lasse Dunder från Luleå är en rutinerad fiskare. Han bekräftar det hårda fisketrycket på harren i Kamlunge:

– Jag förstår att fisket är viktigt här, men jag har sett flera som inte håller sig till minimimåttet utan tar upp för små fiskar. En konsekvens kan bli att det inte finns så mycket stora harrar här, säger han.

Vinnaren i Kamlunge, Hans Brännström, bor i Sundom. Han fick upp nio harrar över 30 centimeter. Vinnarfisken var exakt 35 centimeter lång och vägde 353 gram:

– Det är rekord för mig. Den största fick jag redan på andra kastet, precis efter starten klockan 17. Jag är jätteglad och förvånad, säger han, och rekommenderar betet haröra, en nymf som används med kastflöte.

Hans Brännström blev 5000 kronor rikare. Hela tävlingen vanns av Viktor Karlsson som fiskade i Jockfall och fick upp en 643 gram tung harr på 42 centimeter. Han tävlade i ungdomsklassen och vann totalt 22000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om