Ett lätt regn i skurar skrämde antagligen bort en del besökare. Trots detta infann sig en hyfsat stor publik som trivdes "som fisken i vattnet" intill den vackra Kamlungeforsen. Ett tiotal försäljare trotsade vädrets makter och kön till fisk-kiosken hade givetvis sik-tet inställt på den halstrade delikatessen.
Byaåldermannen, Kjell Rönnbäck och sonen Anton, eldade på med att halstra omkring 300 sikar. Två stora grilleldar flammade ett mysigt eldsken som välkomnade besökarna. Kaffe, fika och givetvis även laxmackor frestade alla läckergommarna som njöt av utsikten av forsen intill. Svartvikens lantbruk var på plats och sålde egentillverkade köttprodukter och Leif Lundstig med Sara Rosenqvist handlade och Leif hann berätta att han fångat både sik och en större lax i forsen för en tid sedan.
Mjärdexperten Tommy Larsson från Morjärv sålde mjärdar och han demonstrerade sin uppfinning som gjorde att storgäddorna inte skulle ta sig in i mjärden "utan backade ut" ur mjärden så att rätt sorts fisk överlevde mjärd-tillvaron tills fiskaren vittjade den.
Den halstrade siken såldes som smör i solsken. Flera besökare lär ha haft sik och potatis på middagsbordet denna lördag. Köparna köade i fiskkiosken med "sik-tet" inställt på att köpa fler än en sik. En gåva som Kamungeforsen bestått folket med i hundratals år – nu värd att uppmärksammas med en helt egen speciell dag som tack för lång och trogen tjänst!
– Siken har låtit vänta på sig i år, men nu har den börjat strömma till, berättade Kjell Rönnbäck, under tiden som han vände på fiskhalstren.
– Håvningen av sik och notfiske är gamla fiskemetoder; håvning ger uppskattningsvis nu cirka 25 sikar per dag. Beroende på sikens ankomst under hösten, avvaktar man med beslutet om notfisket ska utföras i höst, säger Rönnbäck.
Fotnot: Byn Kamlunge omnämndes officiellt år 1543 i jordaboken, då fanns det två gårdar här. Man tror att byns namn kommer från finska språkets "kampelunki" vilket tolkats att betyda "Byn vid den sneda forsen".